Destinația perfectă pentru o vacanță de cinci stele la preț mic. O cameră de 90 de euro este acum 40 de euro
Dacă vă căutați o vacanță ieftină în condiții de patru, cinci stele, o destinație ar putea fi Capitala. Lovită puternic de pandemie, industria hotelieră din București caută soluții să iasă din criză.
Prețurile au fost tăiate la jumătate și multe unități s-au închis ori își transformă spațiile în apartamente de vânzare. Clienții care veneau din străinătate atrași de petrecerile și viața de noapte a Bucureștiului abia dacă mai reprezintă 10%, față de 60%, în vremurile bune. Și turismul de afaceri este mult afectat.
Mai mereu plin înainte de pandemie, acest hotel din apropierea Gării de Nord din București nu mai primește clienți de doi ani, de la începutul pandemiei. În tot acest timp unitatea a rămas închisă. Administratorii ar vrea să redeschidă ușile curând, însă așteaptă puțină siguranță.
Și nu este singurul hotel din Capitală în această situație.
Situat pe bulevardul Magheru din centrul orașului, acest hotel cu 99 de camere are acum ocupate doar 18. Din martie 2020, șefii au renunțat și la 40 de angajați. De pildă, din cele 14 cameriste au rămas 4, iar restaurantul, zona SPA și sala de conferință sunt închise pentru că nu există cerere.
Andrei Istrate, administrator hotel: "În 2019 am avut un grad de 74% grad mediu de ocupare pe tot anul. (Au dispărut oaspeții – n.red.) Business care n-au mai călătorit, nu au avut conferințe, întâlniri, ei în mare parte s-au reorientat pe online. Cel mai mult de suferit au avut marile orașe, Bucureștiul''.
Neavând clienți, administratorii au scăzut prețurile de la 90 de euro pentru o cameră la un hotel de 4 stele în centrul orașului, la 40 de euro.
Printre puținii clienți sunt și câțiva tineri din Brașov, care se bucură de prețurile mici pentru condiții de stele.
''Vin pentru distracție în București. Am prins oferte bune în pandemie în București și am stat la hoteluri de lux la prețuri mai mici”, a spus un turist.
Și unul dintre cele mai mari hoteluri din România a fost puternic lovit de pandemie. Veniturile au scăzut cu peste 80% și de exemplul anul trecut din cele 1.500 de camere, puțin peste 400 mai funcționau în regim hotelier. Din acest motiv, cei care îl conduc au decis că până în vară să închidă tot hotelul pentru turiști și să îl transforme în apartamente pe care le vor scoate la vânzare.
Din cele 12.500 de camere disponibile în Capitală în 2019, peste 1.000 au fost închise în doi de pandemie.
Reprezentanții Federației Industriei Hoteliere din România spun că pregătesc o strategie de revenire a industriei hoteliere din București astfel încât să promoveze orașul că destinație de eveniment și city break.
Călin Ile: ''E clar că trebuie să ne poziționăm ca destinație de evenimente, deci o promovare diferită și o poziționare pe evenimente, să aducem evenimente cu impact în București, să avem în strategie o trecere în zona digitală cu aplicații și promovări a obiectivelor din Capitală''.
Și peste 30 de mii de angajați din industrie au fost nevoiți să migreze spre alte domenii.