Descoperirea spectaculoasă făcută de un bărbat din Mureș. Ce a găsit într-o pădure
Unelte vechi de aproximativ șase mii de ani au fost scoase la lumină datorită unui căutător de comori din Mureș.
Imediat ce a dat peste tezaur, bărbatul i-a anunțat pe specialiștii de la Muzeul Județean, așa cum cere legea. Omul ar putea primi chiar și 30% din valoarea bunurilor descoperite.
Narcis este pasionat de istorie, așa că a investit într-un detector de metale pentru care a obținut și autorizație. Mânat de curiozitate, a început să străbată zone întinse, în căutare de comori. Într-o pădure din zona localității Livezeni din Mureș, norocul i-a surâs.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Narcis Carțis: „M-am dus întâmplător acolo, era a doua ieșire în pădure aia. E important să știi ce descoperi. E foarte interesant să ții în mână lucruri de genul acesta”.
Bărbatul a dat peste un mic depozit eneolitic și a luat imediat legătura cu angajații Muzeului Județean Mureș, care au scos la lumina cele trei piese vechi de mii de ani.
Rezi Botond, arheolog: „Un mic depozit eneolitic care conține trei topoare de cupru cu brațele în cruce. De cele mai multe ori, asemenea descoperiri sunt găsite întâmplător în timpul lucrărilor agricole sau în timpul lucrărilor de construcție”.
Potrivit arheologilor, vorbim despre primul tezaur eneolitic documentat de specialiști din Mureş şi al doilea din Transilvania.
Rezi Botond, arheolog: „Piesele au fost îngropate la 20-25 de centimetri, pe o pantă, într-o pădure. În epoca cuprului, în neoliticul timpuriu nu se depozitau, nu se îngropau piese fragmentare. Această practică apare cu aproximativ trei mii de ani mai târziu, în epoca bronzului târziu prin secolele 12-13 î.H”.
După restaurare, piesele vor fi expuse pentru a fi admirate de curioși.