Descoperire inedită a unor cercetători. Elefanţii se strigă unii pe alţii folosindu-se de nume
Oamenii de știință bănuiau de multă vreme că animalele cu structuri sociale complexe și care trăiesc în grupuri folosesc nume pentru fiecare exemplar în parte. Acum au și dovada.
George Wittemyer, cercetător: „Am întreprins acest studiu înregistrând sunetele pe care le scot elefanții. Ei „vorbesc” la nivel infrasonic și sonor. Aproximativ jumătate din sunetele pe care le fac în chemările lor sunt sub nivelul nostru de auz, așa că de fapt nu îi putem auzi. Drept urmare, am fost nevoiți să folosim acest microfon special pentru a înregistra aceste sunete.”
Apoi, cu ajutorul inteligenței artificiale, au analizat înregistrările și așa au ajuns la concluzia că unele dintre acele sunete sunt de fapt „nume” ale elefanților.
Alegeri 2024
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
George Wittemyer, cercetător: „Elefanții au un comportament cu adevărat interesant. Atunci când sunt într-un grup mare, o femelă sau un mascul va face un apel și întregul grup va răspunde, se vor aduna toți elefanții în jurul ei (sau al lui). Dar, în alte cazuri, femela face un apel asemănător, dar grupul nu mai răspunde, nu reacținoează nimeni în afară de un singur elefant. Drept urmare, asta ne-a indicat faptul că elefanțîi au un mijloc prin care să comunice exact cu cu cine vor din întregul grup.”
În cele din urmă, au testat teoria, jucandu-se cu înregistrările. Cercetătorii au ales câteva sunete, considerate de ei nume ale unor exemplare, și, folosind un sistem audio, s-au făcut auziți.
Nu mică le-a fost mirarea când au văzut că animalul vizat a reacționat. Fie a devenit mai agitat, fie a început să-și miște energic urechile.
Specialiștii cred că acest tip de comportament nu este specific doar elefanților. De pildă, delfinii și papagalii ar folosi nume.