Declarația Unică, 2024. Care este termenul limită și cine sunt românii care trebuie să o depună

ANAF
Agerpres

Declarația Unica 2024 este obligatorie pentru toate veniturile provenite din activități independente, precum și pentru veniturile din chirii, bursă, dobânzi, dividende sau din tranzacții cu criptomonede.

Ce trebuie să știe toți cei care au obligația de a completa această declarație.

25 mai, termenul de depunere al declaratiei unice

Pentru începutul activității sau obținerea anumitor venituri

Contribuabilii care încep o activitate în cursul anului fiscal sau obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală și care nu au avut până atunci obligația depunerii Declarației Unice trebuie să o depună în termen de 30 de zile de la producerea evenimentului sau încheierii contractului între părți.

Pentru declararea veniturilor și stabilirea impozitului anual

Citește și
eclipsa parțială de Soare
Cum s-a văzut eclipsa parțială de Soare în toată lumea. Ar fi trebuit să fie vizibilă și în România dacă cerul nu era înnorat

Declarația trebuie depusă până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui în care s-au realizat veniturile. Acest lucru este necesar pentru declararea venitului realizat și stabilirea/definitivarea impozitului anual pe venit și a contribuțiilor sociale.

Pentru stabilirea și declararea impozitului pe venitul estimat/norma de venit

Declarația trebuie depusă până la data de 25 mai inclusiv a fiecărui an fiscal pentru stabilirea și declararea impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza în fiecare an fiscal, precum și pentru declararea și stabilirea contribuțiilor sociale datorate.

Pentru exercitarea opțiunii privind destinația unei sume pentru susținerea entităților nonprofit

Pentru a destina o sumă reprezentând până la 3,5% din impozitul datorat către entități nonprofit sau unități de cult, declarația trebuie depusă până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor.

Termenul de depunere pentru fiecare situație poate varia, iar neîndeplinirea acestora poate atrage sancțiuni.

Venituri care trebuie declarate anual la ANAF

Declarația Unică trebuie completată și depusă de către persoanele fizice care, în cursul anului fiscal, au obținut venituri sau pierderi atât în România, cât și în străinătate și care sunt supuse impozitului pe venit și contribuțiilor sociale conform legii fiscale.

De asemenea, Declarația Unică trebuie depusă și de către următoarele categorii de contribuabili:

a) Profesioniștii, cum ar fi persoanele reglementate conform Codului Civil și cei care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor și drepturi conexe și care au beneficiat de anumite indemnizații conform legislației în contextul pandemiei.

b) Persoanele fizice care nu au obținut venituri și care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.

c) Persoanele fizice conform unor prevederi specifice legate de stabilirea bazei anuale de calcul al contribuțiilor sociale și de sănătate, în cazul utilizării unui alt nivel al salariului minim brut pe țară decât cel prevăzut de lege.

Venituri din chirii

În 2023, pentru veniturile din chirii, impozitul este de 10%, iar contribuabilii pot să deducă anumite cheltuieli în anumite condiții.

Dar începând cu 2024, pentru veniturile din chirii se aplică reguli noi pentru impozitare.

Cota de impozitare rămâne 10%, dar acum se poate deduce o cotă fixă de 20%, fără să fie nevoie să păstrezi documente pentru cheltuieli sau înregistrări contabile. Asta înseamnă că impozitul efectiv scade la 8%, calculat pe totalul veniturilor anuale obținute de proprietar.

Din 1 ianuarie 2024, în cazul veniturilor din chirii plătite de companii, impozitul este reținut și declarat de către plătitor. Asta înseamnă că proprietarii persoane fizice nu mai trebuie să depună declarația unică pentru impozitul pe venit.

Mai mult, din 2024, persoanele fizice care obțin venituri din chirii nu mai pot raporta aceste venituri ca fiind din activități independente în sistem real.

În plus, eventualele pierderi înregistrate de proprietari, când cheltuielile cu locuința sunt mai mari decât veniturile din chirii, nu pot fi reportate în anii următori pentru a scădea impozitele de plată.

Venituri din dividende

Veniturile din dobânzi și dividende obținute din străinătate sunt raportate prin intermediul declarației unice.

Dobânzile sunt impozitate cu o cotă de 10%, în timp ce dividende sunt taxate cu 8%.

Este esențial ca persoanele fizice să verifice dacă aceste venituri au fost deja impozitate în străinătate și dacă impozitele plătite acolo pot fi recunoscute și în România, conform tratatelor de evitare a dublei impuneri încheiate între România și alte state.

Celelalte tipuri de venituri de declarat

Venituri extrasalariale

Acestea includ orice venituri suplimentare obținute în afara salariului principal. Dacă aceste venituri depășesc anumite limite, trebuie declarate și impozitate, iar o parte din ele trebuie direcționate către contribuțiile de asigurări sociale de sănătate.

Venituri din alte surse

Această categorie acoperă o varietate largă de venituri impozabile, care nu se încadrează în categoriile tradiționale, cum ar fi salariile.

Acestea includ prime de asigurare, câștiguri din contracte de asigurare, diferențe de prețuri pentru bunuri și servicii, onorarii din arbitraj comercial și multe altele.

Aceste venituri trebuie raportate și impozitate corespunzător conform legii. De asemenea, conform Codului Fiscal, contribuabilii care obțin venituri din alte surse nu sunt obligați să completeze Registrul de evidență fiscală și să conducă evidența contabilă.

În ceea ce privește calculul și plata impozitului, acesta se realizează prin reținere la sursă la momentul acordării veniturilor și reprezintă impozitul final pentru contribuabil.

Impozitul reținut trebuie plătit la bugetul de stat până la data de 25 a lunii următoare celei în care a fost reținut. 

Model de formular pentru declarația unică

Formularul 212 privind declarația unică se completează până la data de 25 mai și se adresează persoanelor care obțin venituri altele decât cele din salarii.

Conform acestei declarații, se va sabili impozitul pe veniturile realizate și contribuțiile sociale datorate pentru anul precedent și impozitul estimat și contribuțiile sociale estimate pentru anul în curs.

Aceasta este obligatorie pentru persoanele care au realizat sau vor realiza venituri din activități independente precum PFA, PFI, II, dar și dividende și alte surse precum contracte de drepturi de autor, chirii, investiții, criptomoneda, etc, a căror valoare depășește valoarea unui salariu minim brut.

Formularul nu trebuie depus de către cei care obțin venituri din salarii, venituri cu reținere la sursă, pensii și persoanele care dețin contracte de drepturi de autor a căror valoare nu depășește valoarea unui salariu minim brut.

Articol recomandat de sport.ro
Cât câștigă Alisha Lehmann pentru fiecare postare de pe Instagram
Cât câștigă Alisha Lehmann pentru fiecare postare de pe Instagram
Citește și...
Cum s-a văzut eclipsa parțială de Soare în toată lumea. Ar fi trebuit să fie vizibilă și în România dacă cerul nu era înnorat
Cum s-a văzut eclipsa parțială de Soare în toată lumea. Ar fi trebuit să fie vizibilă și în România dacă cerul nu era înnorat

Soarele a atras, sâmbătă, numeroase priviri cu traseul acoperit de o eclipsă parțială, vizibilă în Europa, vestul Africii, estul Americii de Nord și nordul Asiei.

Zile libere de Paște 2025. Cât durează vacanța pentru angajați și pentru elevi
Zile libere de Paște 2025. Cât durează vacanța pentru angajați și pentru elevi

Paștele din 2025 va aduce atât zile libere pentru angajați, cât și o vacanță așteptată de elevi. Află cât durează vacanța de Paște pentru angajați și când începe vacanța pentru elevi în 2025.

Ceai de cimbru – remediu natural pentru sănătate. Cum se prepară și cum se consumă
Ceai de cimbru – remediu natural pentru sănătate. Cum se prepară și cum se consumă

Ceaiul de cimbru este un remediu simplu, natural și eficient, folosit din cele mai vechi timpuri pentru a trata o gamă largă de afecțiuni.

Recomandări
Vijeliile au făcut prăpăd în multe zone din România. Au avariat peste 100 de clădiri, rețele electrice și zeci de mașini
Vijeliile au făcut prăpăd în multe zone din România. Au avariat peste 100 de clădiri, rețele electrice și zeci de mașini

Vijeliile care au zdruncinat întreaga țară în ultimele 24 de ore, aduse de coduri galbene și chiar roșii de vreme rea, au avariat peste 100 de clădiri, rețele electrice și zeci de mașini.

Imagini dramatice în Myanmar, după cutremurul devastator. O mamă a fost salvată după 30 de ore sub dărâmături. FOTO & VIDEO
Imagini dramatice în Myanmar, după cutremurul devastator. O mamă a fost salvată după 30 de ore sub dărâmături. FOTO & VIDEO

Peste 1.600 de oameni au murit în Myanmar și câteva mii au fost răniți după cutremurul cu magnitudinea de 7,7 care a afectat și țările vecine.  

Miting uriaș la Istanbul. Sute de mii de oameni manifestează la apelul opoziţiei turce împotriva arestării lui Imamoglu. FOTO
Miting uriaș la Istanbul. Sute de mii de oameni manifestează la apelul opoziţiei turce împotriva arestării lui Imamoglu. FOTO

Câteva sute de mii de persoane s-au adunat sâmbătă la Istanbul, la apelul Partidului Republican al Poporului, împotriva arestării primarului Ekrem Imamoglu, relatează AFP.