De ce au ajuns grădinile de interior populare în România. Plantele provin din Asia și Africa de Sud
Grădinile de interior au ajuns extrem de populare în rândul proprietarilor de companii, care vor să aducă natura mai aproape de angajaţi.
Fie că vorbim despre plante exotice, pereţi verzi sau aranjamente cu plante înalte, vânzările au înregistrat o creştere record anul acesta.
Specialiştii în peisagistică sunt la mare căutare, chiar şi în sezonul rece.
„Avem acest fiscus lyatra care este şi el vedetă, şi e o plantă foarte uşor de întreţinut, urechi de elefant, spectaculoasă şi ea, aici un exemplar foarte foarte mare” explică un asemenea specialist.
Alegeri 2024
21:15
De unde au apărut voturile pentru Călin Georgescu. Analiza Centrului pentru Democrație și Bună Guvernare
20:29
Câți bani au primit influencerii care l-au promovat pe Călin Georgescu. Unii regretă și se delimitează acum de el
19:45
Ce spun românii care manifestează împotriva lui Călin Georgescu. „Am trecut printr-un regim comunist. Să nu treacă și el”
19:36
Augustin Zegrean, fost președinte CCR: Dacă s-a încălcat procedura, Curtea Constituțională va anula acest tur de scrutin
Un antreprenor din Iaşi face peisagistică de interior cu plante exotice. Pe lângă locuinţe, a decorat în ultimul an clădiri de birouri, restaurante şi saloane de înfrumuseţare, iar comenzile au crescut cu peste 30% în domeniul grădnilor de interior.
Bogdan Harabagiu, antreprenor: „Foarte mulți manageri merg acum pe peisagistică de interior, pentru că vor să-și aducă angajații la birou. Aproape toți îmi spun: băi, vreau plante cât mai mari şi atunci noi analizăm. vedem dacă spaţiul are lumină, în caz că nu are mergem pe lumină artificială cu becuri de creştere, special pentru plante.”
Plantele sunt originare din ţările asiatice şi din Africa de Sud, sunt aclimatizate şi deţin paşaport. Unele din ele au şi peste 30 de ani, iar preţurile lor ajung la câteva mii de lei. În preţul piperat este inclus şi un serviciu de îngrijire permanentă, de două sau trei ori pe săptămână.
Filip Martin, peisagist: „Eu merg și ud plantele, verific dacă starea lor este bună, dacă au paraziți, dacă s-a îmbolnăvit, uscat, ceva."
Atenţia sporită acordată plantelor s-a resimţit şi în cadrul unei companii care se ocupă de peisagistică de interior şi de exterior. Vânzările au crescut cu peste 60% în acest an.
Roxana Pascu, inginer peisagist: „Plantele, după cum bine știm, oxigenează aerul și atunci a apărut acest concept de pereți verzi, utilizat mai mult în cazul companiilor. Mulți își doresc și în interior o mică grădină. Atunci aducem plante din exterior și le amplasăm în așa fel încât să reziste."
Investiţia pe care o fac companiile într-un astfel de serviciu poate ajunge până la 10.000 de euro.