Cutremurele în serie din Vaslui s-au produs în locul unde s-au făcut forări prin fracturare hidraulică pentru gazele de șist

Cutremurele din Vaslui s-au produs în locul unde s-au făcut forări prin fracturare hidraulică pentru gazele de șist
Agerpres

Cutremurele înregistrate duminică în Vaslui s-au produs în zona în care compania americană Chevron a realizat în 2013 forări pentru gaze de șist prin fracturare hidraulică. Studiile arată că magnitudinea unor astfel de seisme va fi mai mare în timp.

 

Un cutremur de 4,1 grade, neobișnuit de puternic pentru această zonă, s-a produs duminică seara, la ora 20:57:10, în județul Vaslui, la o adâncime de 2 kilometri, a anunțat Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul s-a produs în vecinătatea următoarelor orașe: 42 km sud de Iaşi, 46 km nord-est de Bacău, 111 km vest de Chişinău, 157 km nord de Galaţi, 175 km nord de Brăila, 189 km nord-est de Braşov.

Citește și
Pungesti
Tribunalul Vaslui a declarat ilegala decizia de interzicere a explorarii gazelor de sist in Puiesti

După câteva minute, la ora 21:09:24, în aceeași zonă s-a produs un al doilea cutremur, cu o magnitudine mai mică, de 2,9 grade, la adâncimea de 6 kilometri. 

La ora 21:23:54 s-a înregistrat al treilea seism, cu o magnitudine de 2,1 grade, la o adâncime de 5 kilometri. 

În aceeași zi, la ora 14:32:42 un al patrulea cutremur a fost înregistrat în Vaslui. Seismul a avut o magnitudine de 2,1 și s-a produs la o adâncime de 6 kilometri.

Iar la ora 00:34:42, pe 2 august, în aceeași zonă a fost înregistrat și un al cincilea cutremur. A avut o magnitudine de 2 grade și s-a produs la 2 kilometri adâncime. 

 

Proteste violente la Pungești

 

Epicentrul cutremurelor se află la mică distanță de localitatea Pungești, din județul Vaslui, în locul unde compania americană Chevron realiza în 2013 forări pentru gaze de șist prin controversata metodă de fracturare hidraulică, scrie Vasluianul.

Patru cutremure cu magnitudinea între 2,0 și 2,7 au avut loc, în apropiere de Pungești, în ziua de 13 februarie 2020.

Un alt cutremur cu magnitudinea de 2,5, la adâncimea de 9 km, a avut loc pe 20 ianuarie 2021, într-o zonă situată la 12 km în linie dreaptă de Pungești.

Cutremurele din zona Vasluiului sunt cutremure de suprafață, spre deosebire de cele din zona Vrancei, care au loc la adâncimi de peste 100 de kilometri.

Inițiativa Chevrolen a declanșat la acea vreme proteste violente la Pungești, urmate de manifestări în toată țara, în condițiile în care, la Vaslui, Guvernul avea să impună o zonă specială de siguranță publică, în care au fost restrânse drepturile constituționale.

Gigantul american a finalizat în 2014 forările de explorare de la Pungești, dar nu a mai trecut și la exploatarea propriu-zisă a gazelor de șist. În 2015, Chevron a renunțat la toate proiectele sale și s-a retras din România, considerând nerentabilă continuarea acestora.

Studiile americane de specialitate au arătat că seismele minore provocate de fracturarea hidraulică, o tehnologie utilizată în cadrul exploatării hidrocarburilor, ar putea cauza declanşarea de seisme cu o magnitudine mai mare, potrivit Agerpres.

Cercetarea, realizată de o echipă de oameni de ştiinţă conduşi de specialişti în geoştiinţe din cadrul universităţii americane Stanford, a analizat date cu privire la activităţi seismice din statul Arkansas (sud-estul SUA) unde două replici seismice importante au fost înregistrate după un cutremur minor, în perioada 2010 - 2011.

Cercetătorii de la Stanford au pus la punct o metodă pentru detectarea a câteva mii de cutremure de mică intensitate, ignorate anterior, declanşate de fracturarea hidraulică.

Fracturarea hidraulică presupune pomparea în sol cu mare presiune a unui fluid pentru sfărâmarea rocilor şi permiterea degajării şi circulaţiei petrolului şi gazelor spre sonde.

 

Faliile aflate sub presiune sunt instabile și alunecă

 

În cadrul operaţiunilor, sfărâmarea rocilor poate conduce la producerea unor mici seisme care au în general o intensitate mult prea mică pentru a fi detectate.

Pe baza unui algoritm, cercetătorii au descoperit peste 1.400 de mici cutremure neraportate în Arkansas, majoritatea fiind rezultatul direct al operaţiunilor de fracturare realizate în cadrul a 17 dintre cele 53 de sonde din regiune.

În octombrie 2010, un cutremur cu magnitudinea 4 i-a zgâlţâit pe locuitorii din apropierea unui zăcământ de gaze naturale din Arkansas, care a declanşat două replici anul următor.

''Atunci când cutremurele produse în timpul operaţiunilor de fracturare hidraulică sunt mai mari şi se repetă în interval de câteva săptămâni, acest lucru indică un nivel de presiune în acea zonă'', a declarat William Ellsworth, coautor al studiului, în cadrul unui comunicat emis de universitate.

Faliile aflate sub presiune sunt instabile şi pot aluneca, declanşând astfel seisme de o magnitudine mai mare, a explicat cercetătorul.

Potrivit acestuia, algoritmul dezvoltat de oamenii de ştiinţă de la Stanford oferă o metodă eficientă şi cu costuri scăzute pentru exploatarea datelor existente astfel încât în viitor să poată fi luate decizii pentru prevenirea declanşării unor cutremure.

 

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
De ce pleaca Chevron din Romania. Localnic din Pungesti:
De ce pleaca Chevron din Romania. Localnic din Pungesti: "Am invins cu protestele noastre. Nu o sa fim otraviti"

Chevron pleaca din Romania. Compania a decis sa nu mai caute gaze de sist in tara noastra dupa ce au sapat o singura sonda de explorare.

Tribunalul Vaslui a declarat ilegala decizia de interzicere a explorarii gazelor de sist in Puiesti
Tribunalul Vaslui a declarat ilegala decizia de interzicere a explorarii gazelor de sist in Puiesti

Tribunalul Vaslui a declarat ilegala hotararea CL Puiesti de interzicere a explorarii si exploatarii gazelor de sist pe teritoriul comunei unde Chevron are cea de-a doua autorizatie de construire pentru montarea unei sonde de prospectiuni a solului.

Compania Chevron a inceput explorarea gazelor de sist de la Pungesti
Compania Chevron a inceput explorarea gazelor de sist de la Pungesti

Chevron a inceput forajul de explorare a gazelor de sist in comuna vasluiana Pungesti, dupa cinci luni de la demararea lucrarilor de amenajarea a platformei pe care este amplasata sonda.

Pungesti a fost numita
Pungesti a fost numita "zona speciala de siguranta", dupa ultimele violente cu fortele de ordine

Comuna Pungesti este considerata "zona speciala de siguranta". Masura a fost luata dupa confruntarile violente de sambata dintre fortele de ordine si localnicii care se impotrivesc exploatarii gazelor de sist.

Fostul primar din Pungesti: Am fost scos de jandarmi din masina, tarat pe asfalt, apoi am lesinat
Fostul primar din Pungesti: Am fost scos de jandarmi din masina, tarat pe asfalt, apoi am lesinat

Ziua de luni a inceput cu violente la Pungesti, in Vaslui, unde s-au "aprins" iarasi spiritele impotriva companiei Chevron care vrea sa exploateze gazele de sist din zona.

Recomandări
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate

Au apărut tensiuni între partidele pro-europene după o nouă rundă de negocieri pentru viitorul guvern. După o ședință comună, cei din USR au spus că datele despre bugetul de anul următor prezentate de ministrul de Finanțe au fost neclare.  

Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”
Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”

Senatul american a condamnat în mod oficial atacul declanșat de Rusia asupra alegerilor din România, parte a războiului dus de Kremlin împotriva lumii civilizate.

 

Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că intenționează să candideze la Președinția României ca independent.