Cum să nu mai stai așa mult pe telefon. Metode de a reduce timpul pe telefon

timp petrecut pe telefon
Shutterstock

Dacă te întrebi cum să reduci timpul petrecut pe telefon, dar simți că nu poți să te abții să îl verifici, nu ești singur. În medie, ne petrecem patru – cinci ore pe zi pe dispozitivele mobile.

Acest lucru înseamnă mai mult de o zi întreagă pe săptămână! Adesea subestimăm cât de mult timp petrecem uitându-ne în ecranul telefonului. Deși aceste date sunt înregistrate, este dificil să le observăm și mai ușor să le evităm.

Dacă ești obosit de scroll și vrei să eviți să ai regrete peste câțiva ani pentru că ai ales telefonul în locul vieții tale, iată câteva sfaturi pentru a economisi timp. Asta nu înseamnă că telefoanele sunt rele, ci că pierderea controlului asupra timpului petrecut pe ele nu este benefică.

Cum să reduci timpul petrecut pe telefon - măsuri de care să ții cont

După ce am discutat despre motivele pentru care ar trebui să petreci mai puțin timp pe telefon, să vedem cum poți face acest lucru. Aceste sugestii îți vor fi de ajutor să îți faci telefonul mai puțin atrăgător și să fii mai conștient în utilizarea lui. Ele te vor ajuta să te gândești cu adevărat la cum îți dorești să îți petreci timpul. Îți recomand să încerci aceste sugestii pe rând. Vezi ce funcționează pentru tine și adaptează sugestiile care nu sunt potrivite în totalitate.

Nu există nimic de pierdut dacă încerci câteva dintre aceste idei, mai ales când le compari cu lucrurile pe care le poți câștiga.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Renunță la accesul e-mailului pe telefon

Dacă observi că verifici e-mailul pe telefon, dar nu iei măsuri importante, lasă e-mailul pentru momentele când ești la birou sau la computer sau când îți faci timp special pentru gestionarea e-mailului în loc să te ocupi de el pe tot parcursul zilei. Dacă nu ești sigur dacă această metodă este potrivită pentru tine, măcar experimentează. Încearcă 30 de zile fără acces la e-mail pe telefon și vezi cum te simți.

Dezactivează toate notificările cu excepția apelurilor telefonice sau mesajelor

Renunță la notificările sociale, la actualizările de știri de ultimă oră, la mementourile inutile trimise de aplicații pentru a te ține conectat și la orice altceva care te distrage de la viața ta. Dacă notificările calendarului îți sunt utile, lasă-le active. În caz contrar, dezactivează-le și pe acelea.

Fii sincer cu privire la timpul petrecut pe telefon

Dacă îți faci griji cu privire la utilizarea telefonului, observă când, cum și de ce folosești telefonul și anumite aplicații. Pentru o privire rapidă asupra timpului petrecut pe mobil și a aplicațiilor care îți ocupă cea mai mare parte a timpului:

• mergi la setări > baterie

• vezi "utilizarea bateriei"

• apasă pe mica icoană cu ceasul din dreapta

Poți vedea orele/minutele petrecute pe fiecare aplicație în ultimele 24 de ore sau 7 zile.

Folosește modul “Nu deranja”

Există această opțiune pe telefonul tău pentru un motiv. Modul Avion sau oprirea telefonului funcționează de asemenea, dar când utilizezi funcția “Nu deranja”, poți seta astfel încât doar "favoriții" să te poată contacta în continuare.

Alege tonuri de gri

Transformă telefonul într-o prezență mai puțin atrăgătoare schimbând setările la tonuri de gri. Iată cum să configurezi și să revii ușor la culori.

iPhone-uri: Accesează: Setări > General > Accesibilitate > Adaptări ecran > Filtre de culoare. Activează Filtre de culoare și selectează Gri. Pentru a comuta rapid între culori și tonuri de gri, mergi la Setări > General > Accesibilitate > Comandă rapidă accesibilitate > Filtre de culoare. Acum, trebuie doar să apeși de trei ori butonul de acasă pentru a activa tonurile de gri. Apeși din nou de trei ori pentru a reveni la culori.

Android: Procedura poate varia în funcție de model.

Ieși fără telefon

Cel mai bun mod de a elimina distracția telefonului este să îl lași acasă. Ieși fără el și programează pauze digitale regulate.

Dacă vrei conexiuni reale și răspunsuri sincere, verifică-ți inima mai des decât verifici telefonul. Mai puțin telefon, mai multă inimă.

Dacă vrei să petreci mai puțin timp pe telefon, îmbrățișează plictiseala

Una dintre cele mai mari probleme ale petrecerii timpului pe telefon este că nu ne mai plictisim. Telefonul pare să aibă toate răspunsurile. În schimb, consultă-ți „Google-ul” interior. Ia-ți timp să te plictisești și să te conectezi cu tine însuți. Uită-te în jur la alte surse de înțelepciune din viața ta, în special la cele interioare.

Identifică zone fără telefon

Ia în considerare zonele precum masa de prânz, baia și mașina, și zonele de timp precum momentele în care ai prefera să dormi sau dimineața devreme. Nu ar fi plăcut să te bucuri de cafeaua de dimineață sau să faci o plimbare înainte de a te pierde în e-mailurile tale? Atribuie zone fără telefon pentru a te ajuta să petreci mai puțin timp pe telefon și mai mult timp făcând ceea ce îți dorești cu adevărat.

Urmărește mai puține persoane pentru a petrece mai puțin timp pe telefon

Dacă îți petreci cea mai mare parte a timpului pe rețelele sociale, renunță să urmărești cât mai multe persoane posibil.

Împreună fără ecrane

Chiar dacă pare că petreci timp cu oamenii pe care îi iubești, uită-te în jur. Toți petreceți timpul pe telefoane. Ești tot singur, dar împreună. Creează ieșiri, activități și oportunități de a fi împreună, fără ecrane, conform Bemorewithless.com.

Găsește ceva ce contează mai mult

Pune o fotografie pe ecranul de blocare a ceva sau a cuiva care contează mai mult decât ceea ce găsești pe partea cealaltă. Uneori avem nevoie doar de acel lucru care ne spune că ceea ce se întâmplă în jurul nostru este mai bun decât ceea ce credem că vom găsi pe telefoanele noastre.

Timpul „ideal” pe care să-l petreci pe telefon într-o zi

Este momentul să ne punem întrebarea: "Care este timpul ideal petrecut în fața ecranului?" Haideți să găsim răspunsuri la cât ar trebui să fie timpul mediu petrecut în fața ecranului pe zi pentru copii și adulți.

Copiii cu vârsta sub 2 ani nu ar trebui expuși la niciun tip de ecran, cu excepția unor apeluri video ocazionale cu rudele.

Copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 ani ar trebui să aibă un timp strict limitat în fața ecranului. Aceștia sunt extrem de sensibili și ar putea avea nevoie să folosească ecranele în scopuri educaționale, dar nu ca o opțiune de petrecere a timpului liber.

Timpul de joacă este important în această etapă și trebuie să aibă prioritate. Părinții ar trebui să fie atenți să nu folosească timpul petrecut în fața ecranului ca sursă de divertisment pentru copiii lor. OMS recomandă un timp de 1 oră sau mai puțin în fața ecranului pentru copiii sub 5 ani.

Copiii cu vârsta peste 5 ani pot petrece mai mult timp în fața ecranului. Cu toate acestea, trebuie să existe întotdeauna o limitare. Tu, ca părinte, ar trebui să stabilești un timp specific în care copiii să poată fi expuși la ecrane în afara scopurilor educaționale. Amintește-ți că acest lucru nu ar trebui să interfereze cu învățarea, relațiile, timpul petrecut în familie, activitatea fizică, timpul de joacă sau somnul. Timpul excesiv petrecut în fața ecranului poate afecta atât sănătatea fizică, cât și cea mentală a unei persoane. 2 ore de timp petrecut în fața ecranului sunt acceptabile în zilele școlare și pot fi prelungite până la 3 ore în weekend.

Adulții tind să folosească ecranele pentru divertisment și interacțiune. Aceștia se află la un nivel mai mare de risc în ceea ce privește dependența de ecran. De aceea, este important să își limiteze timpul petrecut în fața ecranului în afara orelor de muncă.

Trebuie să fie mai puțin de două ore pe zi, iar orice timp petrecut în plus este considerat dăunător. În afara orelor de muncă, nu ar trebui să petreci mai mult de 2 ore pe social media sau urmărind filme/seriale pe TV sau platforme OTT, conform Pharmeasy.ro.

Aplicații care te pot ajuta

Iată la ce aplicații poți apela dacă dorești să scurtezi timpul petrecut pe telefon, conform everydayyeyecandy.com.

1. Space

Space te ajută să îți stabilești obiective pentru a fi mai conștient de timpul petrecut pe ecran. Atunci când pornești aplicația, răspunzi unei serii de întrebări despre obiceiurile tale legate de smartphone. Personalizat acum pentru tine, Space îți setează obiective pentru deblocarea ecranului și utilizarea timpului. Aplicația îți trimite chiar și notificări și îți oferă diverse insigne de realizare atunci când îți atingi obiectivele.

2. Flipd

Dacă crezi că ai nevoie de o presiune ENORMĂ pentru a reduce timpul petrecut pe ecran, Flipd ar putea fi aplicația potrivită pentru tine. Odată ce blochezi o aplicație pe telefon pentru o anumită perioadă de timp, NU mai poți reveni. NU poți dezactiva aplicația prin repornirea telefonului! Este hardcore!

3. Forest

Aplicația Forest funcționează lăsându-te să plantezi o sămânță și să o vezi crescând într-un copac. DAR atunci când începi să folosești rețelele sociale pe telefon, copacii tăi mor. Aplicația este practic un sistem de recompense. Cred că aceasta este potrivită pentru persoanele motivate de recompense virtuale.

4. Lilspace

Lilspace îți arată cât de mult îți folosești telefonul și are suport comunitar în aplicație. Există beneficii din partea unor afaceri participante care oferă stimulente pentru a te ajuta să renunți la dispozitivele tale. Unele îți vor răsplăti realizările chiar prin donarea de bani către organizații de caritate.

5. Offtime

Această aplicație îți permite să blochezi nu doar rețelele sociale, ci și jocurile și chiar mesajele text. Poți, de asemenea, să stabilești ce poți și ce nu poți accesa pentru perioade specifice, cum ar fi Timpul cu familia, Timpul de lucru și Timpul pentru tine. 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Prima apariție publică a lui Adrian Mititelu Jr după ce a ieșit din comă
FOTO Prima apariție publică a lui Adrian Mititelu Jr după ce a ieșit din comă
Citește și...
Un bărbat căruia medicii i-au dat câteva luni de viață a mai trăit 30 de ani după diagnostic. S-a mutat într-o Zonă Albastră
Un bărbat căruia medicii i-au dat câteva luni de viață a mai trăit 30 de ani după diagnostic. S-a mutat într-o Zonă Albastră

Când Stamatis Moraitis avea 66 de ani, medicii i-au spus că mai are de trăit între șase și nouă luni. O decizie pe care a luat-o i-a schimbat viața.

Floriile 2024: Mesaje și urări pentru sărbătoriții din această zi
Floriile 2024: Mesaje și urări pentru sărbătoriții din această zi

Cu o săptămână înainte de Sărbătorile Pascale, în fiecare an, este sărbătorită Duminica Floriilor, marcând retrăirea momentului când Iisus Hristos a intrat în Cetatea Ierusalimului.

De ce se mănâncă pește de sărbătoarea Floriilor. Ce spune tradiția
De ce se mănâncă pește de sărbătoarea Floriilor. Ce spune tradiția

Cu o zi înainte de sărbătoarea Floriilor, piețele și păstrăvările au fost pline de oameni. Este a doua dezlegare la pește în postul Paștelui.  

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.