Cum putem recondiționa mobilierul vechi din locuință, ca să nu cumpărăm altul. Scăpam de investiții pe termen lung
Scumpirile care ne obligă zilnic să facem calcule peste calcule readuc în atenție vechi obiceiuri.
De ce să aruncăm lucruri care pot fi reparate? Este și cazul mobilierului. Cu doar câteva sute de lei și un meșter bun putem să scăpam de investiții în locuință pe termen lung, în condițiile în care dulapurile, paturile și scaunele noi costă mai mult și au garanție doar 2 ani.
O canapea cu fotolii a trecut prin mâinile tapițerului, iar transformarea este uimitoare. Proprietarul a crezut în frumusețea setului și nu l-a aruncat.
Vladimir Buburuzan, restaurator: „Există o creștere din acest punct de vedere. Costurile variază în funcție de complexitatea lucrărilor. De la câteva sute de lei pentru refacerea unui finisaj, până la câteva mii de lei dacă e nevoie de refacere și înlocuire elemente lipsă."
În cazul unor fotolii, de exemplu, a fost nevoie și de înlocuirea totală a arcurilor. Și o bază a unei măsuțe din lemn masiv așteaptă o nouă față. Stă la rând și o ramă de oglindă care își vă recapătă detaliile ce o făceau pe vremuri să fie frumoasă.
Arpad Felgalusi, restaurator: „Nu vreau să blamez pe cei care lucrează în pal, dar unii chiar vor să îți păstreze mobila veche trainic făcută."
Problema este că, deși numărul comenzilor din tapițerii este în creștere, avem tot mai puțini meseriași.
Vasile Marc, meșter: „Din păcate, nu prea mai este cine să facă. Meseria asta e pe dispariție. Comenzi sunt mai multe decât se poate face."
S-a ajuns aici după ce mobila s-a scumpit cu peste 30 de procente.
Petru Călian, proprietar showroom mobile: „Se acordă o perioadă de garanție de doi ani pe element de rezistență și buna funcționalitate a produsului."
Conform Institutului Național de Statistică, anul trecut România a adus din străinătate obiecte de mobilier de peste un miliard de euro, însă putini mai au curajul să facă schimbări radicale în casă. Ies mai bine dacă repară ce au deja.