Cum au fost împiedicați românii să cumpere jocuri video mai ieftine din UE
Şase companii internaţionale de jocuri video, printre care şi firma americană Valve, care deţine platforma de distribuţie Steam, fac obiectul unei investigaţii de amploare demarată de Comisia Europeană.
Cele şase sunt acuzate că ar fi împiedicat utilizatorii din mai multe state europene, printre care şi România, să cumpere - mai ieftin - jocuri video din alte ţări membre. Astăzi, la doi ani de la demararea anchetei, companiile vizate au fost înştiinţate oficial de Comisie de acuzaţiile care li se aduc.
Una dintre cele mai cunoscute firme de distribuţie a jocurilor online, Valve, dar şi alte nume din această industrie, cum ar fi Capcom, Bandai Namco, Focus Home, Koch Media și ZeniMax sunt anchetate de Comisia Europeană pentru că nu le-au permis, în urmă cu doi ani, cetăţenilor din estul Europei să cumpere jocuri video din afara ţării de reşedinţă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Înţelegerea ar fi încălcat regulile europene care, potrivit normelor antitrust, permit oricărui cetăţean UE să cumpere şi să joace orice joc video doresc. Printre statele vizate de această "înţelegere" între companii se număra Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, dar şi România.
Bogdan Manolea, consilier juridic Trusted.ro: "Dacă, de exemplu, te aflai în România şi ai cumpărat o licenţă din Germania, nu puteai să o activezi. Nu puteai să joci jocul."
Mai mult, ar fi fost practicate preţuri diferenţiate, în funcţie de zona geografică în care se afla cumpărătorul.
Bogdan Manolea, consilier juridic Trusted.ro: "Deci firma care vindea jocul avea, să zicem, două tipuri de licenţe: licenţa pentru Europa de Vest şi licenţa pentru Europa de Est. Pentru Europa de Vest era licenţa mai ieftină, pentru Europa de Est, licenţa era mai scumpă."
Dacă vor fi găsite vinovate, firmele vizate risca amenzi de până la 10 la sută din cifra de afaceri anuală.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: Comisia Europeana, ancheta, licență, jocuri video,
Dată publicare:
09-04-2019 18:09