Summit-ul UE de la Sibiu. Străzile, monitorizate cu un sistem de 10 milioane €


Ultimul update: Miercuri 10 Aprilie 2019 07:23
Data publicarii: Marti 09 Aprilie 2019 17:52
Categorie: Stiri Sociale

Mai sunt doar 4 săptămâni până când Sibiul va găzdui Summit-ul UE la care vor fi prezenţi 27 de şefi de stat şi guvern. În oraş se pun la punct ultimele pregătiri.

Pe 9 mai circulaţia în zona centrală va fi restricţionată, vor fi instalate corturi imense şi puncte de control, şcolile şi terasele vor fi închise, iar străzile vor fi permanent monitorizate printr-un sistem video care a costat 10 milioane de euro.

Zona centrală a Sibiului cu Piaţa Mare, Piaţa Mică şi Piaţa Huet va fi un punct fierbinte pe 9 mai, în ziua summit-ului Uniunii Europene. 27 de şefi de stat şi de guvern ai ţărilor membre UE, 36 de delegaţii oficiale şi 400 de invitaţi de rang înalt vor purta discuţii în Primărie.

Ultimele pregătiri pentru Summit-ul UE de la Sibiu

900 de jurnalişti şi peste o sută de traducători vor avea corturi în Piaţa Mică şi Piaţa Huet. În toate zonele de acces către cele trei piețe centrale urmează să fie montate puncte de control. În total, corturile montate vor acoperi o suprafaţă de peste 3000 de metri pătraţi. Cu toate dotările vor costa Ministerul Afacerilor Externe 2,63 de milioane de lei.

Pe 9 mai, cât timp delegaţiile se vor deplasa către destinaţie, vor fi impuse restricţii temporare de circulaţie pe bulevardul Corneliu Coposu, strada Constituţiei, strada 9 Mai, pe strada Bastionului şi Alba Iulia. Experţii în securitate spun că summit-ul este unul dintre cele mai importante evenimente din istoria contemporană a ţării.

Municipalitatea a alocat pentru pregătirile summit-ului un buget de 20 de milioane de lei. Lucrările care ţin de infrastructură şi pregătirea clădirii primăriei au început deja de luni bune. Scoliile, liceele şi grădiniţele din tot oraşul vor fi închise în săptămâna 6-12 mai. Unele vor găzdui echipamente de intervenţie în situaţii de urgenţă.

Delegaţiile vor ateriza pe aeroportul din Sibiu după un program strict. Aeronavele nu vor putea gara, pentru că aeroportul este unul mic, aşa că vor fi direcţionate imediat după aterizare spre Cluj, Bucureşti şi Târgu Mureş.

Terasele din pieţe vor fi strânse în perioada summit-ului. Cei care au restaurante şi cafenele în zona se gândesc să închidă de tot. În Piaţa Mare va fi amplasat şi un podium pe care vor putea urca oaspeţii pentru poza de final.

VIDEO PROTVPLUS.RO