Cum arată taxiul zburător al viitorului. Ar putea deveni realitate în jurul anului 2030
O companie germană a testat un avionaș electric, care ar putea deveni taxiul zburător al viitorului.
Aparatul are șase locuri și decolează vertical. Specialiștii sunt încrezători că taxiurile care merg prin aer ar putea deveni realitate în jurul anului 2030.
Aparatul de zbor a decolat de pe un aerodrom din nordul Spaniei, creat special pentru testarea acestui tip de vehicule. Avionașul are motoare electrice, montate sub flapsurile aripilor, pentru ca decolarea și aterizarea să se facă vertical, poate de pe o șosea a viitorului.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Daniel Wiegard, reprezentantul companiei Lilium: „Am zburat aproape de trecători, fiindcă am vrut să demonstrăm capacitatea aparatului de a se deplasa la o viteză redusă, păstrând, în acest timp, o manevrabilitate ridicată”.
Cabina are șase locuri pentru pasageri și unul pentru pilot. Aparatul poate fi condus și prin telecomandă, de la sol.
Primul zbor s-a desfășurat sub soarele arzător al Andaluziei. Căldura a fost ea însăși un test.
Daniel Wiegard, reprezentantul companiei Lilium: „Aceste avioane au fost create ca parte a luptei împotriva schimbărilor climatice. De aceea sunt propulsate doar de baterie. În plus, aceste vehicule sunt create să facă față unor temperaturi de până la 50 de grade celsius”.
După acest prim zbor reușit, următorul pas e producția în masă.
Stewart Birrell, profesor universitar: „Cred că prin anul 2030 vom ajunge să vedem astfel de vehicule folosite pe post de taxi”.
Compania germană spune că a semnat deja contracte pentru a-și livra vehiculele zburătoare în țări precum China, Italia și Elveția.