A fost condamnat la moarte prin spânzurare, dar a scăpat de 3 ori: „Călăul a obosit”


Ultimul update: Sambata 23 Februarie 2019 10:37
Data publicarii: Sambata 23 Februarie 2019 10:13
Categorie: Stiri Diverse
spanzurat

Un bărbat condamnat la moarte a scăpat ca prin minune de trei ori pentru că, de fiecare dată, „călăul” s-a oprit înainte de a-i spânzura pe toți prizonierii de pe lista sa. 

Byson Kaula spune că vecinii geloși au fost responsabili pentru că a fost găsit vinovat de crimă și condamnat la moarte în 1992.

Dintr-un mic sat din sudul statului Malawi, Byson a făcut o mică avere din industria gazului, în Johannesburg, Africa de Sud, apoi s-a întors acasă și a cumpărat mai multe terenuri. El a angajat cinci persoane și a început să cultive fructe, grâu, porumb și cassava.

Vecinii l-au atacat pe unul dintre angajații săi, spune Byson, lăsându-l grav rănit. Omul nu putea să meargă fără ajutor și, ajutându-l să ajungă la toaletă, Byson a căzut și l-a scăpat pe rănit. Omul a murit mai târziu în spital, iar Byson - în vârsta de 40 de ani - a fost acuzat de crimă.

În instanță, vecinii lui Byson au depus mărturie împotriva lui.
Bărbatul își aminteste cu groază oroarea de a-și aștepta rândul la ceea ce el numește "mașina de ucis".

"Când mi s-a spus:" Poți să te duci acum să-ți aștepți rândul la spânzurătoare"- m-am simțit ca și cum aș fi fost deja mort.”

La vremea aceea exista doar un călău - un sud-african „angajat” de mai multe state pentru a aplica pedeapsa capitală prin spânzurare.

Într-o zi, Byson își amintește că i s-a spus că numele său era pe lista celor 21 de persoane care urmau să fie spânzurate în câteva ore. Un paznic i-a spus că execuțiile vor începe la ora 13:00 și că trebuie să "înceapă să se roage". Au continuat până la ora 15:00, când călăul a încetat să mai lucreze. Dar nu ajunsese la sfârșitul listei. Trei persoane, inclusiv Byson, au trebuit să aștepte întoarcerea sa.

"Era singurul care opera acea mașinărie. Și în acea zi, am înțeles că a spus: "Este prea obositor, voi veni din nou luna viitoare ", își amintește Byson.

Același lucru s-a întâmplat și în următoarelede două dăți. Lista a fost întocmită, dar călăul nu și-a terminat misiunea - și de fiecare dată, din întâmplare, Byson era printre cei rămași în viață la sfârșitul zilei. Ultima dată, toți deținuții de pe listă au fost executați cu excepția lui Byson.

Într-un fel a fost norocos, însă experiența a avut un efect puternic asupra lui și a încercat să se sinucidă de două ori - numai pentru a-și dovedi că este un supraviețuitor.

După instaurarea democrației în Malawi, în 1994, toate execuțiile au încetat. Pedeapsa cu moartea este încă legală, chiar și astăzi, dar niciun președinte nu a semnat un mandat prin care să aplice pedeapda capitală, timp de 25 de ani.

Byson a fost mutat în închisoarea Zomba, unde părea că își va petrece restul vieții. S-a implicat în programul de educație din penitenciar, dar nu mai avea nici o speranță că va fi eliberat vreodată.

Apoi, în 2007, un caz istoric a schimbat totul. Un consumator de droguri care a recunoscut că și-a ucis fiul vitreg, dar a declarat că nu se afla în deplinătatea facultăților mintale la momentul crimei, și-a contestat condamnarea la moarte pentru crimă. În urma acestui incident, toate sentințele de acest fel au trebuit reanalizate.

Din aproape 170 de prizonieri eligibili pentru condamnare, 139 au fost eliberați. Potrivit organizației caritabile Reprieve, mulți au suferit tulburări psihice sau dizabilități intelectuale. De asemenea s-a descoperit că pentru jumătate dintre prizonieri nici măcar nu s-au mai găsit actele judecătorești, fiind neclar de ce se aflau după gratii.

Cu noua șansă, avocații l-au sfătuit pe Byson să se înfățișeze în instanță, însă bărbatul a refuzat. Ulterior a revenit asupra deciziei, iar când judecătorul i-a spus că este liber, șocul a fost atât de puternic încât a rămas blocat.

„Mi s-a spus că pot părăsi boxa acuzaților. Însă nu puteam să mă ridic în picioare, atât de slăbit îmi simțeam corpul. Nu îmi venea să cred ce a spus judecătorul. Părea un vis”, a povestit bărbatul.

Acasă l-a întâmpinat un peisaj sumbru. Pământul său era lăsat în paragină, soția murise, iar copiii săi s-au mutat. Alături de el a mai rămas doar mama căreia i-a promis că îi va construe o casă din cărămidă.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Pro TV

Ce s-a întâmplat cu principalul suspect în cazul femeii găsite moarte într-un pârâu
Ce s-a întâmplat cu principalul suspect în cazul femeii găsite moarte într-un pârâu
Un fost poliţist din Buzău a fost găsit spânzurat într-o anexă a locuinţei părinteşti
Un fost poliţist din Buzău a fost găsit spânzurat într-o anexă a locuinţei părinteşti
Un fost poliţist din Buzău a fost găsit spânzurat într-o anexă a locuinţei părinteşti
Un fost poliţist din Buzău a fost găsit spânzurat într-o anexă a locuinţei părinteşti
VIDEO PROTVPLUS.RO
verigheta
Gestul nepotrivit făcut de o soacră, care a înfuriat-o pe noră. Ce cadou i-a trimis
Ce i-a cerut șeful unei tinere de 21 de ani: „Am fost șocată”
Un bărbat nu s-a mai oprit din alergat de 963 de zile. De ce fuge încontinuu
Modelul cu cel mai frumos posterior, apariție inedită în junglă. Ținuta pe care a purtat-o
O femeie a murit după ce s-a despărţit de iubit şi a sărbătorit bând vin în cadă
Locul în care turiștii sunt cazați pe o sită suspendată deasupra mării. Cât costă o noapte
Parker Hogan
Motivul tulburător pentru care un tânăr din SUA și-a ajutat colegul să se sinucidă
Copiii care au devenit vedete pe YouTube şi Instagram. Câţi bani pot câştiga lunar
S-a sinucis după ce a fost hărțuit pentru că și-a făcut o prietenă. VIDEO
Descoperirea șocantă făcută de un bărbat în bagaj, după ce s-a întors din vacanța în Grecia
A aflat că băiatul pe care l-a crescut 8 ani nu este fiul său. Cum a vrut să ”rezolve”
Cum a salvat un bărbat surd șapte persoane care voiau să se sinucidă