Cu ce au fost înlocuite felicitările de Crăciun. Tot mai multe cupluri apelează la această variantă
Clasicele felicitări de Crăciun nu mai sunt la modă, așa că tot mai multe cupluri apelează la ședințe foto tematice și comandă haine personalizate, în ton cu sărbătorile.
Fotografiile și hainele frumos colorate vor ajunge la bunici, dar și la prietenii pe care nu îi putem vedea în această perioadă, din cauza restricțiilor impuse de pandemie.
Natalia are 3 ani şi este obişnuită cu aparatul foto. Acasă, părinţii o pozează în permanenţă, însă de Crăciun şi-au dorit o fotografie specială, mai ales că în prag de sărbători familia se va mări cu un băieţel.
Cătălina Jicmon, mamă: "O amintire în familie cred că este nepreţuită. Având în vedere că actualul context nu ne permite să călătorim sau să facem alte lucruri, am zis că ar fi binevenite aceste şedinţe foto."
Fotografii profesionişti sunt extrem de solicitaţi în această perioadă. Programările s-au făcut încă din luna septembrie, iar locurile pentru astfel de şedinţe foto sunt limitate şi din cauza restricţiilor impuse de actualul context epidemiologic.
Paul Pădurariu, fotograf: „Am apelat la un spaţiu mult mai larg, mai mare, să putem păstra distanţarea. Dacă în anii trecuţi aveam şi programări în care veneau mai multe familii o dată, făceau mai multe fotografii de grup, anul acesta am doar familii, vin doar ei cu copilul."
La Constanța fotograful Marian Sterea, a realizat un décor special pentru perioada sărbătorilor. Luna, piesa principală a decorului, a fost realizată în zece zile de mai mulţi artişti plastici.
Marian Sterea, fotograf: „Cu siguranţă, şedinţele foto de Crăciun le aduc oamenilor bucuria şi îi scot din starea asta de situaţie extremă în care ne aflam toţi din această lume.”
La Iaşi preţurile pentru o şedinţă foto cu tematică de Crăciun pornesc de la 300 de lei, în funcţie de pachetul ales de părinţi, iar la Constanța costă 600 de lei.
Foarte căutate în această perioadă sunt şi cadourile personalizate sau hainele create pentru sărbători. Flavia a deschis o asemenea afacere la Iaşi.
Flavia Hritcu, antreprenor local: „Comenzile au crescut, pentru că lumea vrea să facă daruri. Anul trecut, majoritatatea doreau cu Moş Crăciun sau cu reni, anul acesta favorite au fost gnomii.”
Psihologii spun că oamenii au început să acorde o mai mare atenţie calităţii darurilor oferite.
Irina Mitrea, psiholog clinician la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași: "E foarte important ca în fiecare cadou să punem o fărâmă din inima noastră, din sufletul nostru, pentru că aşa avem garanţia că va ajunge unde trebuie."
Peste o lună de zile, toţi copii vor găsi sub brad cadoul mult aşteptat, adus de Moş Crăciun.