Criza porcilor de Crăciun. Clienții trebuie să-și facă rezervări încă din primăvară. Cât a ajuns să coste un kilogram

×
Codul embed a fost copiat

Cine vrea să pună pe masa de Crăciun produse din porc de casă, mai are puține șanse, dacă nu și-a rezervat marfa din timp.  

Cu cel puțin două-trei luni, iar alții chiar cu o jumătate de an. Crescătorii de porci sunt foarte căutați de acei clienți care vor să își aleagă godacul.

Potrivit datelor specialiștilor din domeniul cărnii de porc, în România, numărul porcilor crescuți în bătătură este la fel de mare ca al celor din fermele specializate. Acest domn a devenit client fidel al unui crescător de porci din comuna Tulca, județul Bihor, doar că anul acesta era cât pe ce să rămână fără godac.

Nelu Salaci, cumpărător: Ca să prinzi porc din ăsta, tre' să-l arvunești din primăvară, de mici, ăsta-i al meu. Asta-i slănina, ca untul, așa o tai.”

Gelu Popa, crescător de porci: „Eu sunt cu acte în regulă, întrebăm clientul: vrea în spațiu deschis sau în spațiu închis?”.

Citește și
razboi comercial
Războiul comercial cu China este aproape. Producătorii europeni de lactate şi carne de porc se tem de reacţia Beijingului
Primele ipoteze legate de moartea lui Silviu Prigoană. Surse medicale: a suferit un AVC sau un stop cardio-respirator

Marius Borza, client: „De la el cumpăr, în fiecare an, 2-3 bucăți, pentru familie”.

Reporter: Cam cu cât timp înainte trebuie să-i arvunești?

Marius Borza, client: „Cam cu 2-3 luni, 4.”

Kilogramul de porc, în viu, se vinde cu 15-17 lei. Mangalița, un porc mult mai rar, cu o carne săracă în colesterol, costă 20 de lei kilogramul în viu.

Silviu Lorincz, măcelar: „Avantajul porcului de casă este că este crescut la țară, cu porumb, cu grâne. Se face slănina mult mai frumoasă, mai groasă. Jumerele se fac mai bine. Pe timpul sărbătorilor este foarte mult de lucru.”

Specialiștii spun că România este una dintre puținele țări din Uniunea Europeană unde obiceiul porcului crescut și tăiat în bătătură mai dăinuie. Mai mult, numărul porcilor de casă este aproximativ egal cu al celor crescuți în ferme.

 Ioan Ladoși, președintele Asociației Crescătorilor de Porci din România: „Undeva 50-50%, adică, probabil, undeva la 2 milioane jumate de capete, în fiecare dintre cele două sectoare. Aici vorbim despre o tradiție pe care nu putem să o bulversăm. Asta este piața noastră. Din punctul ăsta de vedere, suntem o piață unică în Europa.”

Toți porcii din bătătură trebuie să fie verificați periodic de veterinari.

Articol recomandat de sport.ro
Gest fără precedent la imnuri, înainte de România - Kosovo? "Ca răspuns pentru ce au făcut ei"
Gest fără precedent la imnuri, înainte de România - Kosovo? "Ca răspuns pentru ce au făcut ei"
Citește și...
FOTO. O tomografie arată ce se întâmplă dacă mănânci carne de porc gătită insuficient. Ce s-a găsit în corpul unui pacient
FOTO. O tomografie arată ce se întâmplă dacă mănânci carne de porc gătită insuficient. Ce s-a găsit în corpul unui pacient

Pericolele consumului de carne de porc insuficient gătită au fost dezvăluite într-o scanare corporală care arată paraziții care pot infecta organismul prin intermediul cărnii contaminate.

 

Războiul comercial cu China este aproape. Producătorii europeni de lactate şi carne de porc se tem de reacţia Beijingului
Războiul comercial cu China este aproape. Producătorii europeni de lactate şi carne de porc se tem de reacţia Beijingului

Producătorii de alimente din întreaga lume, de la producători de lactate şi până la exportatori de carne de porc, sunt îngrijoraţi de posibilele măsuri de represalii ale Chinei, transmite Reuters.

Pățania unei familii din Satu Mare care a mâncat carnea de la porcul crescut în curte. Toți au ajuns la spital
Pățania unei familii din Satu Mare care a mâncat carnea de la porcul crescut în curte. Toți au ajuns la spital

O familie formată din cinci persoane, din care trei copii şi doi adulţi, a fost internată la spital după ce au consumat carne de porc din propria gospodărie, informează, vineri, DSVSA Satu Mare.  

Cât costă un kilogram de carne de porc cu o săptămână înainte de Crăciun. Prețurile din măcelării au crescut
Cât costă un kilogram de carne de porc cu o săptămână înainte de Crăciun. Prețurile din măcelării au crescut

Cu doar o săptămână înainte de Crăciun, majoritatea combinatelor în care se cresc porci au pus 2-3 lei în plus la carcasă. Rezultatul? Prețurile din măcelării la carne macră și preparate proaspete au crescut și ele.  

Carne de porc de Crăciun. Care este cea mai avantajoasă variantă, kilogramul în viu de la țărani sau produsele din magazine
Carne de porc de Crăciun. Care este cea mai avantajoasă variantă, kilogramul în viu de la țărani sau produsele din magazine

După ce autoritățile au anunțat că țăranii sunt liberi să-și vândă porcii crescuți în gopodărie a explodat oferta.

Recomandări
Singurul liceu din România în care elevii dau BAC-ul internațional, examenul recunoscut oriunde în lume, fără echivalări
Singurul liceu din România în care elevii dau BAC-ul internațional, examenul recunoscut oriunde în lume, fără echivalări

Schimbarea în sistemul de învățământ este posibilă. Dovada vine de la Brașov, unde se afla unul dintre cele mai bune licee din țară Colegiul Național Andrei Șaguna.

Cum a murit Silviu Prigoană. Ce s-a întâmplat în ultimele clipe de viață ale omului de afaceri
Cum a murit Silviu Prigoană. Ce s-a întâmplat în ultimele clipe de viață ale omului de afaceri

Omul de afaceri Silviu Prigoană a murit subit, într-un restaurant din Bran. Echipajele medicale, sosite de urgență la fața locului, nu au reușit să-l resusciteze.  

Majorări serioase de prețuri în România, pe fondul inflației în creștere. Alimentele care s-au scumpit cel mai mult
Majorări serioase de prețuri în România, pe fondul inflației în creștere. Alimentele care s-au scumpit cel mai mult

Prețurile se încăpățânează să urce acum, pe final de an, și confirmă prognoza Băncii Naționale a României privind inflația.