Criza porcilor de Crăciun. Clienții trebuie să-și facă rezervări încă din primăvară. Cât a ajuns să coste un kilogram
Cine vrea să pună pe masa de Crăciun produse din porc de casă, mai are puține șanse, dacă nu și-a rezervat marfa din timp.
Cu cel puțin două-trei luni, iar alții chiar cu o jumătate de an. Crescătorii de porci sunt foarte căutați de acei clienți care vor să își aleagă godacul.
Potrivit datelor specialiștilor din domeniul cărnii de porc, în România, numărul porcilor crescuți în bătătură este la fel de mare ca al celor din fermele specializate. Acest domn a devenit client fidel al unui crescător de porci din comuna Tulca, județul Bihor, doar că anul acesta era cât pe ce să rămână fără godac.
Nelu Salaci, cumpărător: „Ca să prinzi porc din ăsta, tre' să-l arvunești din primăvară, de mici, ăsta-i al meu. Asta-i slănina, ca untul, așa o tai.”
Gelu Popa, crescător de porci: „Eu sunt cu acte în regulă, întrebăm clientul: vrea în spațiu deschis sau în spațiu închis?”.
Marius Borza, client: „De la el cumpăr, în fiecare an, 2-3 bucăți, pentru familie”.
Reporter: Cam cu cât timp înainte trebuie să-i arvunești?
Marius Borza, client: „Cam cu 2-3 luni, 4.”
Kilogramul de porc, în viu, se vinde cu 15-17 lei. Mangalița, un porc mult mai rar, cu o carne săracă în colesterol, costă 20 de lei kilogramul în viu.
Silviu Lorincz, măcelar: „Avantajul porcului de casă este că este crescut la țară, cu porumb, cu grâne. Se face slănina mult mai frumoasă, mai groasă. Jumerele se fac mai bine. Pe timpul sărbătorilor este foarte mult de lucru.”
Specialiștii spun că România este una dintre puținele țări din Uniunea Europeană unde obiceiul porcului crescut și tăiat în bătătură mai dăinuie. Mai mult, numărul porcilor de casă este aproximativ egal cu al celor crescuți în ferme.
Ioan Ladoși, președintele Asociației Crescătorilor de Porci din România: „Undeva 50-50%, adică, probabil, undeva la 2 milioane jumate de capete, în fiecare dintre cele două sectoare. Aici vorbim despre o tradiție pe care nu putem să o bulversăm. Asta este piața noastră. Din punctul ăsta de vedere, suntem o piață unică în Europa.”
Toți porcii din bătătură trebuie să fie verificați periodic de veterinari.