Contestarea amenzii judiciare în 2024: ce spune legea și care este procedura, pas cu pas

O femeie și-a dat pantalonii jos în fața judecătorului, la un proces din Iași. Amenda primită
StirilePROTV

Amenda judiciară este o penalitate impusă unei persoane care a comis o greșeală sau o încălcare în timpul procesului legal.

 Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă acest lucru, putem imagina că este o "pedeapsă" sau o "sancțiune" pe care o primești dacă încalci regulile atunci când ești implicat într-un proces de judecată sau într-o situație legală. Dar cum faci să contești o amendă judiciară?

Legea privind contestarea amenzii judiciare

Amenzile judiciare pot fi aplicate pe tot parcursul unui proces penal atât persoanelor fizice, cât și celor juridice, pentru încălcarea regulilor legale stabilite în articolul 283 din Codul de Procedură Penală.

Aceste amenzi sunt impuse fie de către organul de urmărire penală printr-o ordonanță, fie de către diferite instanțe judiciare prin încheiere sau, după caz, prin sentință sau decizie.

Contestația privind amenzile judiciare reprezintă un mijloc legal prin care se rezolvă anumite aspecte limitative prevăzute în Codul de Procedură Penală, care apar în timpul executării amenzilor judiciare impuse prin hotărâri penale definitive. Această contestație se referă la aspectele civile și la amenzile judiciare, conform articolelor 600-601 din codul respectiv.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

În funcție de natura contestației, competența aparține instanței de executare sau instanței care a emis hotărârea respectivă.

Dacă există nelămuriri referitoare la o hotărâre pronunțată în apel sau în recurs, competența aparține instanței de apel sau Înaltei Curți de Casație și Justiție. În cazul contestației la executare care se referă doar la aspectele penale, procedura este similară celei pentru contestarea dispozițiilor penale.

Contestația împotriva actelor de executare este soluționată de instanța civilă conform legilor civile aplicabile. Această contestație referitoare la amenzile judiciare este de competența instanței care a emis amenzile și este soluționată în conformitate cu regulile de procedură aplicabile.

Model de contestație

Iată un model de contestație a amenzii judiciare. Aceasta trebuie completată și trimisă instanței.

Model Cerere de anulare sau reducere a amenzii judiciare

Sediul materiei:

Art. 284 C. proc. pen.

Domnule/Doamna Preşedinte,

Subsemnatul/subsemnata … (nume, prenume, CNP, domiciliu/reședință), în calitate de ..., în dosarul penal nr. …, în temeiul art. 284 C. proc. pen., în termen legal, vă solicit

ANULAREA/REDUCEREA AMENZII JUDICIARE

aplicată prin ordonanţa cu nr. … din data de … de către organul de cercetare penală …/ de procurorul din cadrul … în dosarul nr … al Parchetului de pe lângă Judecătoria …/Tribunalul …/Curtea de Apel …/Înalta Curte de Casație și Justiție/DNA/DIICOT/ de judecătorul de drepturi şi libertăţi/ de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei …/Tribunalului…/Curții de Apel …/Înaltei Curți de Casație și Justiție / de instanţa de judecată, prin încheierea din data de … pronunţată în dosarul nr. … al …

În fapt, la data de … am fost amendat pentru abaterea judiciară prevăzută la art. 283 alin. (…) lit. …) C. proc. pen. constând în aceea că … (expunerea motivelor aplicării amenzii judiciare).

În mod eronat s-a apreciat că am săvârșit abaterea judiciară menționată, întrucât … (expunerea motivelor formulării cererii de anulare a amenzii judiciare) [2] /Apreciez că în raport de abaterea săvârșită, cuantumul amenzii judiciare aplicate este excesiv întrucât …(expunerea motivelor formulării cererii de reducere a amenzii judiciare)

În dovedirea cererii, ataşez prezentei următoarele înscrisuri …

Faţă de motivele enunţate şi de actele doveditoare, pe care le anexez prezentei, vă solicit să admiteţi cererea şi să dispuneţi … (anularea amenzii judiciare aplicate sau reducerea amenzii judiciare, în funcţie de motivele invocate)

Data, Semnătura,

Domnului/Doamnei Judecător de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei …/Tribunalului …/Curții de Apel …/Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie

sau

Domnului/Doamnei Judecător de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei …/Tribunalului …/Curții de Apel …/Înaltei Curți de Casaţie şi Justiției

sau

Domnului/Doamnei Președinte al Judecătoriei …/Tribunalului …/Curții de Apel …/Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie.

Cererea se formulează în termen de 10 zile de la comunicarea ordonanţei sau încheierii de amendare.

Procedura privind contestația amenzii

Amenzile judiciare sunt sancțiuni impuse în timpul procesului penal persoanelor fizice sau juridice pentru încălcarea regulilor legale. Ele sunt aplicate de organul de urmărire penală printr-o ordonanță sau de către diferite instanțe judiciare prin încheiere.

Persoana amendată are dreptul să conteste sau să ceară reducerea amenzii în termen de 10 zile de la comunicarea ordonanței sau a încheierii de amendare. Dacă justifică lipsa de la îndeplinirea obligației, instanța poate decide anularea sau reducerea amenzii.

Contestația împotriva amenzii aplicate prin ordonanță este soluționată de judecătorul de drepturi și libertăți, iar cea împotriva amenzii aplicate prin încheiere este soluționată de un alt judecător de drepturi și libertăți sau de un alt judecător de cameră preliminară ori de un alt complet.

Lipsa nejustificată a avocatului desemnat din oficiu la un termen de judecată, fără asigurarea substituirii, nu poate fi sancționată cu aplicarea unei amenzi judiciare în cazul în care nu s-a asigurat exercitarea deplină a tuturor drepturilor procesuale.

Persoana amendată trebuie să depună o cerere de contestare a amenzii în termen de 10 zile de la comunicarea ordonanței sau încheierii de amendare.

În cererea de contestație, persoana amendată trebuie să prezinte motivele pentru care consideră că amenda ar trebui anulată sau redusă. Aceste motive pot include, de exemplu, justificarea lipsei de la îndeplinirea obligației sau argumente privind nelegalitatea sau excesul de zel în aplicarea amenzii.

Instanța competentă, de obicei judecătorul de drepturi și libertăți sau alt judecător desemnat, va examina contestația și va lua în considerare argumentele prezentate de persoana amendată.

Pe baza analizei contestației și a probelor prezentate, instanța va emite o decizie privind anularea, menținerea sau reducerea amenzii. Această decizie este comunicată părților implicate.

Dacă instanța decide anularea sau reducerea amenzii, organul competent va lua măsurile necesare pentru aplicarea deciziei. În cazul în care amenda a fost deja plătită, se vor face demersurile pentru restituirea sumei corespunzătoare.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Localitatea din România care nu poate scăpa de poluare. Oamenii au ajuns în culmea disperării
Localitatea din România care nu poate scăpa de poluare. Oamenii au ajuns în culmea disperării

O comună de la poalele munților Făgăraș nu poate scăpa de poluare, motiv pentru care ar putea fi organizat un referendum local.

A crezut că a salvat doi pui de pisică, dar a fost uimit când a aflat ce erau, de fapt. „Aceste animale erau mai sălbatice”
A crezut că a salvat doi pui de pisică, dar a fost uimit când a aflat ce erau, de fapt. „Aceste animale erau mai sălbatice”

Un locuitor din Arizona a crezut că a dat peste mai mulți pisoi, ascunși în spatele unei magazii, și le-a dus la o organizație nonprofit pentru animale.  

Cum să depozitezi corect pâinea timp de șapte zile, ca să nu mucegăiască. Trucul unui brutar
Cum să depozitezi corect pâinea timp de șapte zile, ca să nu mucegăiască. Trucul unui brutar

Pâinea este unul dintre cele mai comune produse alimentare pe care le găsești în orice casă, dar să cumperi o pâine nou-nouță și să constați că s-a mucegăit după doar câteva zile poate fi frustrant.  

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin
Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii AFP.

Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. 
Batavul caută sprijinul Turciei
Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. Batavul caută sprijinul Turciei

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei în timpul întâlnirii de vineri cu Mark Rutte, favorit pentru a prelua postul.