Contestarea amenzii judiciare în 2024: ce spune legea și care este procedura, pas cu pas

O femeie și-a dat pantalonii jos în fața judecătorului, la un proces din Iași. Amenda primită
StirilePROTV

Amenda judiciară este o penalitate impusă unei persoane care a comis o greșeală sau o încălcare în timpul procesului legal.

 Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă acest lucru, putem imagina că este o "pedeapsă" sau o "sancțiune" pe care o primești dacă încalci regulile atunci când ești implicat într-un proces de judecată sau într-o situație legală. Dar cum faci să contești o amendă judiciară?

Legea privind contestarea amenzii judiciare

Amenzile judiciare pot fi aplicate pe tot parcursul unui proces penal atât persoanelor fizice, cât și celor juridice, pentru încălcarea regulilor legale stabilite în articolul 283 din Codul de Procedură Penală.

Aceste amenzi sunt impuse fie de către organul de urmărire penală printr-o ordonanță, fie de către diferite instanțe judiciare prin încheiere sau, după caz, prin sentință sau decizie.

Contestația privind amenzile judiciare reprezintă un mijloc legal prin care se rezolvă anumite aspecte limitative prevăzute în Codul de Procedură Penală, care apar în timpul executării amenzilor judiciare impuse prin hotărâri penale definitive. Această contestație se referă la aspectele civile și la amenzile judiciare, conform articolelor 600-601 din codul respectiv.

Citește și
Cum alegem pepenele copt. Metoda cu care un fermier garantează acuratețe de 99%: „Cotorul verde este primul semn”

În funcție de natura contestației, competența aparține instanței de executare sau instanței care a emis hotărârea respectivă.

Dacă există nelămuriri referitoare la o hotărâre pronunțată în apel sau în recurs, competența aparține instanței de apel sau Înaltei Curți de Casație și Justiție. În cazul contestației la executare care se referă doar la aspectele penale, procedura este similară celei pentru contestarea dispozițiilor penale.

Contestația împotriva actelor de executare este soluționată de instanța civilă conform legilor civile aplicabile. Această contestație referitoare la amenzile judiciare este de competența instanței care a emis amenzile și este soluționată în conformitate cu regulile de procedură aplicabile.

Model de contestație

Iată un model de contestație a amenzii judiciare. Aceasta trebuie completată și trimisă instanței.

Model Cerere de anulare sau reducere a amenzii judiciare

Sediul materiei:

Art. 284 C. proc. pen.

Domnule/Doamna Preşedinte,

Subsemnatul/subsemnata … (nume, prenume, CNP, domiciliu/reședință), în calitate de ..., în dosarul penal nr. …, în temeiul art. 284 C. proc. pen., în termen legal, vă solicit

ANULAREA/REDUCEREA AMENZII JUDICIARE

aplicată prin ordonanţa cu nr. … din data de … de către organul de cercetare penală …/ de procurorul din cadrul … în dosarul nr … al Parchetului de pe lângă Judecătoria …/Tribunalul …/Curtea de Apel …/Înalta Curte de Casație și Justiție/DNA/DIICOT/ de judecătorul de drepturi şi libertăţi/ de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei …/Tribunalului…/Curții de Apel …/Înaltei Curți de Casație și Justiție / de instanţa de judecată, prin încheierea din data de … pronunţată în dosarul nr. … al …

În fapt, la data de … am fost amendat pentru abaterea judiciară prevăzută la art. 283 alin. (…) lit. …) C. proc. pen. constând în aceea că … (expunerea motivelor aplicării amenzii judiciare).

În mod eronat s-a apreciat că am săvârșit abaterea judiciară menționată, întrucât … (expunerea motivelor formulării cererii de anulare a amenzii judiciare) [2] /Apreciez că în raport de abaterea săvârșită, cuantumul amenzii judiciare aplicate este excesiv întrucât …(expunerea motivelor formulării cererii de reducere a amenzii judiciare)

În dovedirea cererii, ataşez prezentei următoarele înscrisuri …

Faţă de motivele enunţate şi de actele doveditoare, pe care le anexez prezentei, vă solicit să admiteţi cererea şi să dispuneţi … (anularea amenzii judiciare aplicate sau reducerea amenzii judiciare, în funcţie de motivele invocate)

Data, Semnătura,

Domnului/Doamnei Judecător de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei …/Tribunalului …/Curții de Apel …/Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie

sau

Domnului/Doamnei Judecător de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei …/Tribunalului …/Curții de Apel …/Înaltei Curți de Casaţie şi Justiției

sau

Domnului/Doamnei Președinte al Judecătoriei …/Tribunalului …/Curții de Apel …/Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie.

Cererea se formulează în termen de 10 zile de la comunicarea ordonanţei sau încheierii de amendare.

Procedura privind contestația amenzii

Amenzile judiciare sunt sancțiuni impuse în timpul procesului penal persoanelor fizice sau juridice pentru încălcarea regulilor legale. Ele sunt aplicate de organul de urmărire penală printr-o ordonanță sau de către diferite instanțe judiciare prin încheiere.

Persoana amendată are dreptul să conteste sau să ceară reducerea amenzii în termen de 10 zile de la comunicarea ordonanței sau a încheierii de amendare. Dacă justifică lipsa de la îndeplinirea obligației, instanța poate decide anularea sau reducerea amenzii.

Contestația împotriva amenzii aplicate prin ordonanță este soluționată de judecătorul de drepturi și libertăți, iar cea împotriva amenzii aplicate prin încheiere este soluționată de un alt judecător de drepturi și libertăți sau de un alt judecător de cameră preliminară ori de un alt complet.

Lipsa nejustificată a avocatului desemnat din oficiu la un termen de judecată, fără asigurarea substituirii, nu poate fi sancționată cu aplicarea unei amenzi judiciare în cazul în care nu s-a asigurat exercitarea deplină a tuturor drepturilor procesuale.

Persoana amendată trebuie să depună o cerere de contestare a amenzii în termen de 10 zile de la comunicarea ordonanței sau încheierii de amendare.

În cererea de contestație, persoana amendată trebuie să prezinte motivele pentru care consideră că amenda ar trebui anulată sau redusă. Aceste motive pot include, de exemplu, justificarea lipsei de la îndeplinirea obligației sau argumente privind nelegalitatea sau excesul de zel în aplicarea amenzii.

Instanța competentă, de obicei judecătorul de drepturi și libertăți sau alt judecător desemnat, va examina contestația și va lua în considerare argumentele prezentate de persoana amendată.

Pe baza analizei contestației și a probelor prezentate, instanța va emite o decizie privind anularea, menținerea sau reducerea amenzii. Această decizie este comunicată părților implicate.

Dacă instanța decide anularea sau reducerea amenzii, organul competent va lua măsurile necesare pentru aplicarea deciziei. În cazul în care amenda a fost deja plătită, se vor face demersurile pentru restituirea sumei corespunzătoare.

Articol recomandat de sport.ro
Frumoase și valoroase. Zece sportive românce superbe care merg la Paris ca să câștige medalii | FOTO
Frumoase și valoroase. Zece sportive românce superbe care merg la Paris ca să câștige medalii | FOTO
Citește și...
”Am murit 45 de minute și am fost pus într-un sac de cadavre”. Un bărbat susține că a avut parte de o experiență bizară
”Am murit 45 de minute și am fost pus într-un sac de cadavre”. Un bărbat susține că a avut parte de o experiență bizară

Un bărbat susține că a avut parte de o experiență incredibilă, după ce a a luat o supradoză de un supliment pentru culturism. Vincent Tolman a afirmat într-un podcast că a fost declarat mort timp de 45 de minute, iar în acest timp ar fi avut unele viziuni.  

Mesaje de Sfântul Ilie. Urări pe care le poți trimite celor care își serbează onomastica
Mesaje de Sfântul Ilie. Urări pe care le poți trimite celor care își serbează onomastica

Pe 20 iulie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Ilie, cunosut ca cel care s-a rugat la Dumnezeu să aducă ploaia.

Horoscop săptămâna 22-28 iulie 2024. Ce aduce pentru zodii prima săptămână cu Soarele în Leu
Horoscop săptămâna 22-28 iulie 2024. Ce aduce pentru zodii prima săptămână cu Soarele în Leu

Cu Soarele în Leu, din 22 iulie, se dinamizează sectorul creativității, distracției și iubirii.

Recomandări
Cum s-a produs accidentul din Gara Basarab. Locomotiva s-a izbit de tren pentru că ar fi rămas fără frâne
Cum s-a produs accidentul din Gara Basarab. Locomotiva s-a izbit de tren pentru că ar fi rămas fără frâne

S-a activat planul roșu, vineri seară, în Gara Basarab din Capitală. 15 persoane au fost rănite, după ce locomotiva unui tren privat s-a ciocnit de vagonul la care urma să se cupleze.

Viktor Orban: Ursula von der Leyen, preşedinta realeasă a Comisiei Europene, nu e un adversar politic, este angajata noastră
Viktor Orban: Ursula von der Leyen, preşedinta realeasă a Comisiei Europene, nu e un adversar politic, este angajata noastră

Ursula von der Leyen, preşedinta realeasă a Comisiei Europene, nu este un adversar politic, ci este "angajata noastră", a declarat vineri prim-ministrul ungar Viktor Orban, în emisiunea "Bună dimineaţa, Ungaria!"

Vin furtunile. ANM a emis Cod Galben și Cod Portocaliu în mai multe județe: averse torențiale, vijelii și grindină
Vin furtunile. ANM a emis Cod Galben și Cod Portocaliu în mai multe județe: averse torențiale, vijelii și grindină

Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă, mai multe avertizări de vreme nefavorabilă, valabile pentru mai multe regiuni din România.