Cea de-a treia ediție a Festivalului Silvoiței a avut loc în acest weekend. De ce surprize au avut parte turiștii
Cea de-a treia ediție a Festivalulul Silvoiței a avut loc în acest weekend în comuna Vultureni, județul Cluj.
Evenimentul și-a propus să-i aducă pe orășeni aproape de natură, de farmecul vieții la țară şi de silvoiţă, adică magiun de prune.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Participanții s-au putut bucura de bunătățile la borcan aduse de producătorii locali, dar și de preparate proaspete făcute la ceaun.
Copiii s-au jucat cu animelele domestice și au participat la diferite concursuri cu premii gustoase.
Oamenii au profitat de vremea frumoasă din acest weekend și au mers la festivalul Silvoiței. Acolo, mirosul de plăcinte cu brânză sau de gulaș s-a simțit încă de la intrare. Pe mesele producătorilor au defilat borcane cu bulion, zacuscă, dar și dulcețuri de toate felurile, însă cei mai mulți dintre vizitatori au venit pentru un borcan cu silvoiță proaspătă.
Liviu, co-organizator: ”Pentru cei care nu cunosc ce înseamnă silvoița, aceasta este un produs 100% natural obținut din prune, integral fără conservanți, fără adaos de zahăr și este unul dintre gusturile copilăriei, cel puțin pentru cei din Transilvania. Unii îi mai spun și Magiun.”
Pentru ca această delicatesă să fie realizată, trebuie urmat un proces destul de lung și complicat. O zi și o noapte trebuie să fie amestecate prunele, la foc mic, pentru ca aroma și textura silvoiței să fie așa cum se cuvinte. Prețul unui borcan pornește de la 20 de lei.
Femeie: "Este foarte bun, este bio, fără zahar, original. Nu este foarte dulce, dar nici acrișor, este între."
Femeie: "Asta o știu de când sunt mică. Eram la țară și așa făcea și bunica, în ciubăr și se freca o noapte întreagă. Stăteam toată noaptea și așa se făcea."
Reporter: "Este bună?”
Femeie: ”Vai, foarte bună. Eram copii mici, jucam prunele, făceam silvoiță și abia așteptam să mâncăm."
Și cei mici s-au putut bucura de festival. Ei au descoperit ce înseamnă viața la țară și cum se pot distra într-un mod cât mai simplu. S-au plimbat cu roaba, au putut trage cu arcul sau cu praștia și s-au bucurat de jocuri pe baloții de paie.
Copil: "Ne-am dat puțin cu roaba, ne simțim bine. Ne bucurăm de vremea bună. Lumea se simte bine, în siguranță."
Ediția de anul acesta a fost mult așteptată de localnici, mai ales că anul trecut evenimentul a fost amânat, din cauza pandemiei de coronavirus. În cele două zile de festival au participat peste 3.000 de oameni.