Ce să faci dacă mâncarea ți-a ieșit prea condimentată. Ingredientul pe care să-l adaugi
Ai petrecut ore întregi pregătind un fel de mâncare doar pentru a constata că gustul este ușor compromis - prea sărat, picant, acru sau dulce.
Chiar dacă poate fi descurajant, nu te grăbi să arunci mâncarea încă. Prin utilizarea unor trucuri simple, poți învăța rapid cum să salvezi un fel de mâncare prea condimentat și să te bucuri în continuare de o masă delicioasă.
Cum salvezi mâncarea prea condimentată
Diluează felul de mâncare. Dacă ai condimentat prea mult o supă, tocăniță sau sos, poți rezolva problema prin diluarea mâncării. Adaugă puțină apă și apoi mai gătește puțin și gustă felul de mâncare.
Prin adăugarea apei, vei face gustul general al mâncării să fie mai puțin intens, iar pentru o mâncare prea condimentată, asta e perfect.
Repară mâncărurile prea acre cu zahăr. Poți repara felurile de mâncare acide cu zahăr. Îndulcitori precum zahărul și mierea pot evidenția aromele într-un fel de mâncare care e prea sărat.
Dacă felul tău de mâncare este prea acid sau acru, cum ar fi o ciorbă de perișoare, adaugă puțin zahăr pentru a diminua aciditatea.
Dacă desertul este prea dulce, încearcă să adaugi ingrediente amare precum berea și cacao, în funcție de natura alimentului.
Cu siguranță nu adăuga sare la deserturile prea dulci, deoarece va scoate și mai mult în evidență gustul.
Folosește bicarbonat de sodiu pentru a neutraliza amărăciunea sau aciditatea. Adăugarea unei cantități mici de bicarbonat de sodiu la alimentele prea amare sau acide poate neutraliza gustul.
Dacă ai adăugat prea mult oțet sau suc de lămâie în salata ta, sau sosul tău de roșii are un gust puțin prea acru, încearcă acest truc. Folosește cantități foarte mici de bicarbonat de sodiu.
O altă metodă foarte populară este să adaugi un cartof crud la felul de mâncare.
Dacă supa, ciorba sau mâncărica ta este prea sărată, adăugarea de cartof crud este o opțiune bună.
Taie cartoful în bucăți mici (pentru a expune cât mai multă suprafață) și apoi amestecă-le în mâncare.
Cartoful acționează ca un burete pentru sare, absorbind excesul din mâncare.
Gătește cartoful în felul de mâncare timp de câteva minute, apoi aruncă-l. Fii atent cu această metodă, deoarece cartofii pot absorbi și celelalte arome, existând riscul de a rămâne cu o aromă prea fadă. În acest caz, poți gusta felul de mâncare ulterior și ajusta orice condimente care ar fi putut fi absorbite împreună cu sarea.
Nu uita să adaugi condimentele în cantități foarte mici și să guști felul de mâncare după fiecare adăugare.
Dacă felul tău de mâncare este o supă, poți adăuga amidonuri precum orezul sau tăițeii pentru a absorbi sarea.
Altfel, poți încerca să adaugi puțin suc de lămâie sau să adaugi puțin oțet la felul tău de mâncare, împreună cu puțin zahăr, iar aciditatea și dulceața vor ajuta să acopere gustul prea sărat.
Ideea este să adaugi arome opuse.
Adaugă un component cremos. Fă felul de mâncare cremos prin adăugarea de smântână sau lapte de cocos pentru a tempera gustul sărat. Asta funcționează pentru sosurile de paste prea sărate sau pentru un curry.
Echilibrează iuțeala cu puțină dulceață. Dacă ai fost prea generos cu un condiment picant precum chilli, adaugă puțin zahăr sau miere la felul tău de mâncare pentru a corecta problema.
Asigură-te să folosești cantități foarte mici pentru ca felul tău de mâncare să nu se transforme într-un desert.
Dacă faci un curry prea iute, adaugă puțină cremă de cocos sau lapte de cocos - va adăuga o dulceață plăcută, care ar putea reduce puțin din iuțeala.
Servește preparatul alături de un produs lactat, dacă e prea picant. Produsele lactate completează bine mâncărurile iuți, deoarece caseina din lapte împiedică receptorii de durere de pe limbă să simtă ardeala.
Mâncarea mexicană iute este servită adesea cu smântână, iar curry-urile indiene picante sau kebabul turcesc sunt asociate cu iaurt sau sos pe bază de iaurt.
La fel ca în cazul produselor lactate, alimentele bogate în amidon vor ajuta să difuzeze gustul iute. Încearcă să servești felul tău de mâncare cu piure de cartofi, orez, paste sau lipie pentru a fi mai ușor de suportat iuțeala.
În ce preparate poți adăuga un cartof
Dacă ai făcut un fel de mâncare prea sărat, adăugarea unui cartof poate ajuta la absorbția excesului de sare și la echilibrarea gustului.
Iată câteva preparate în care poți adăuga cartofi dacă mâncarea este prea sărată:
Supă sau ciorbă. Cartofii tăiați în bucăți mici pot fi adăugați la supe sau tocănițe. Aceștia vor absorbi sarea în timpul gătirii și vor îmbunătăți consistența preparatului. Nu uita să scoți cartofii și să îi arunci după ce au absorbit toată sarea.
Ghiveci de legume. Dacă ai făcut un ghiveci de legume prea sărat, cartofii pot fi salvarea ta pentru a ajuta la corectarea gustului.
Mâncăruri cu carne. Adaugă cartof crud și lasă-l să fiarbă în felul de mâncare cu carne pentru a absorbi sarea în exces. Printre aceste feluri se numără mâncarea de mazăre, tocăniță de cartofi, varză călită, etc.
Pilaf. Dacă ai exagerat cu sarea în pilaf sau risotto, cartofii pot fi adăugați, fierți și apoi scoși pentru a echilibra gustul.
Mâncăruri indiene. Cartofii îți vor salva preparatele gen curry sau tocăniță indiană și pot ajuta la reducerea nivelului de sare.
Sosurile. Dacă ai sos de paste care ți-a ieșit prea sărat, adaugă un cartof, mai gătește puțin totul și apoi aruncă-l. E valabil pentru sos bolognese, ragu, sos arrabiata, etc.
Supă cremă. În supa cremă, cartofii pot fi fierți și apoi poți să decizi să îi lași în mâncare pentru a obține o textură mai fină, potolind în același timp gustul excesiv de sărat.
Mâncăruri cu Pește: Dacă ai preparat un fel de mâncare cu pește prea sărat, adăugarea de cartofi poate contribui la echilibrarea gustului.
Este important să ajustezi cantitatea de cartofi și să guști preparatul în mod regulat pentru a evita adăugarea prea mult sau prea puțin. Observația și ajustarea treptată a condimentelor sunt chei în astfel de situații.