Cu ce preparate pentru Paște îi întâmpină gospodinele din Maramureș pe turiști. Cuptoarele sunt deja încinse
E forfotă mare și în gospodăriile din Maramureș. La poalele Munților Gutâi, în Breb, localnicii au pregătit pentru musafiri miel umplut, drob, sarmale ori bucate de post.
Pentru vopsitul ouălor, gospodinele au strâns fire de iarbă și coji de ceapă. În paralel, au pregătit pâinea. Meniul se anunță unul bogat, de sarbatoare, ciorbă de legume, dar și tocăniță cu hribi.
Și desertul de post este gata: cornulețe fragede cu gem de prune și nuci. În curând, gazdele, alături de oaspeții lor, se vor așeza la masă și vor gusta din aceste bunătăți.
Așadar, doar poftă de mâncare să fie!
Femeie: E problemă cu mâncarea.
Reporter: De ce?
Femeie: Păi mănânci întruna... grătare. Tocmai am fost întâmpinați aseară, când am ajuns la 11:00, cu un platou mare de grătare, mici, cartofi prăjiți, prăjituri.
Turistă: „Am zis acum că nu facem absolut nimic și venim și ne recreăm în mediul acesta minunat. Este minunat, liniște, fără gălăgie, fără mașini.”
Ana Vișovan, reprezentant pensiune: „S-a făcut curățenia, a grădinilor, a locației, a camerelor, atunci când vin oaspeții deja să fie totul pregătit.”
Majoritatea pensiunilor au un grad de ocupare de peste 80%.
Maria Marinca, reprezentant pensiune: „Avem și străini care vin din America și avem și din Austria. Le punem la dispoziție cu căruța plimbare”.