Ce a răspuns IPS Calinic când a fost întrebat dacă „botezul prin stropire” a determinat probleme psihice la un copil
Botezul prin stropire este valid și are aceeași putere cu botezul prin scufundare, explică Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic. Ambele variante sunt acceptate de Biserică, în ciuda unor credințe populare, dar sunt necesare unele formule rostite de preot.
Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a răspuns întrebării unui credincios, care se temea că un copil cu „probleme psihice ușoare” ar fi moștenit simptomele de la mamă tocmai din cauza botezului incomplet, preotul doar stropindu-l cu apă sfințită la o vârstă mai mare decât cea comun acceptată pentru botezul clasic, din cristelniță.
„În ce condiții se repetă sau se completează botezul unui copil mai mare, despre care știm că a fost botezat prin stropire și nu prin scufundare și nu avem certitudinea că s-a făcut toată rânduiala completă. Menționez că acel copil a moștenit de la mamă probleme psihice ușoare și ia tratament, dar avem îndoială cu privire la botezul incomplet ca posibilă cauză a unor simptome și frici”, a întrebat un mirean, potrivit publicației Suceava News.
„Prin stropire sau cufundare, dacă preotul sau creștinul, în cazul Botezului de necesitate, a rostit formula completă „Se botează robul lui Dumnezeu (N) în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh”, Botezul este valid. Ulterior preotul va completa slujba Tainei, fără însă a mai rosti formula Botezului. În cazul în care nu suntem siguri că pruncul a fost botezat, se rostește formula Botezului, cu precizarea „în cazul în care nu a fost botezat”, a răspuns Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic.