Ce a pățit un bărbat după ce și-a înghițit proteza dentară în timpul unei operații

13-08-2019 16:28


medici, operatie

Un bărbat care nu şi-a scos proteza dentară înaintea unei anestezii a înghiţit-o, iar aceasta i-a rămas în gât timp de opt zile înainte ca medicii să o observe, conform unui caz publicat marţi în jurnalul medical BMJ Case Reports, citat de AFP.

Cazul ilustrează necesitatea îndepărtării protezelor dentare înaintea unei intervenţii chirurgicale deoarece, dincolo de aspectul anecdotic, consecinţele pot fi grave pentru pacienţi. Bărbatul septuagenar a necesitat o operaţie suplimentară şi o transfuzie de sânge, relatează Agerpres.

Pacientul, un electrician pensionar în vârstă de 72 de ani, a fost iniţial operat într-un spital britanic (nu sunt date detalii din motive de confidenţialitate) pentru îndepărtarea unei formaţiuni de pe peretele abdominal, care nu era însă gravă.

La şase zile de la operaţie, bărbatul s-a prezentat din nou la spital acuzând prezenţa sângelui în gură, dificultăţi la înghiţire şi dureri care îl împiedicau să mănânce alimente solide. Medicii au pus simptomele pe seama unei infecţii respiratorii şi a efectelor secundare ale intubaţiei efectuate în timpul operaţiei. Ei i-au prescris spălături ale cavităţii orale, antibiotice şi un medicament pe bază de cortizon.

După două zile, însă, el a revenit la spital deoarece simptomele s-au agravat. Bărbatul era răguşit, prezenta dificultăţi de respiraţie, mai ales atunci când stătea culcat şi nu putea înghiţi medicamentele ce îi fuseseră prescrise.

Medicii au suspectat o pneumonie de aspiraţie, o infecţie gravă care poate surveni când lichidul gastric pătrunde în plămâni. Însă, surpriză: o examinare endoscopică a gâtului a relevat prezenţa unui obiect semicircular care a provocat leziuni interne. Acest obiect era lipit de epiglotă, capătul cartilajului ce împiedică trecerea alimentelor şi a lichidelor în trahee şi plămâni.

Când medicii l-au informat despre acest lucru, bărbatul a făcut legătura cu proteza sa dentară, pe care a crezut că a pierdut-o în timpul internării pentru prima operaţie.

Radiografiile au demonstrat că această proteză rămăsese blocată în gât. Bărbatul a fost operat de urgenţă pentru îndepărtarea obiectului şi a fost externat după şase zile.

Însă, calvarul său nu s-a oprit aici. În săptămânile următoare, bărbatul a fost nevoit să facă mai multe drumuri la spital din cauza sângerărilor persistente cauzate de leziunile interne provocate de proteza uitată. În prima fază, rănile au fost cauterizate, însă o altă operaţie de urgenţă a fost necesară ca urmare a unor noi sângerări determinate de afectarea unei artere în urma rănilor provocate de proteză.

După aceste pierderi succesive de sânge, pacientul a fost supus unei transfuzii. El va trebui să aştepte alte şase săptămâni pentru a se recupera complet, notează AFP.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO