Ce a făcut o tânără după ce mama sa i-a comentat pe Facebook. ”Se apucă să lase inimioare”
Deși sunt o familie, mulți adolescenți se plâng că părinții postează prea multe informații despre ei pe Facebook și le invadează intimitatea cu comentarii nepotrivite.
Sunt jenați de fotografiile din copilărie sau de cuvintele lăsate de bunici ori părinți la postările lor. Din această cauză, unii nici măcar nu acceptă cererile de prietenie din partea rudelor.
Ilinca: "Normal că se apucă să-mi lase inimioare în comentarii şi să-mi scrie că mă iubeşte la toate postările. I-am spus să înceteze pentru că nu mă punea într-o poziţie groaznică, iar acum e mai ok."
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Nu toţi adolescenţii sunt, însă, de aceeaşi părere.
Andrei: "Mama punea poze cu mine de când eram mic, dar nu mă deranjau. Mie chiar îmi făceau plăcere. Mă bucuram să văd o poză cu mine de când eram mic într-o ipostază destul de bună."
Mihnea: "Cred că nu este o problemă atât de mare pe cât pare, atâta timp cât se discută înainte."
Potrivit unui studiu recent, 42% dintre adolescenţi sunt de părere că părinţii lor postează prea multe informaţii despre ei pe reţelele sociale. Îngrijorător este faptul că 11% dintre aceştia susţin ca asta este o problemă majoră pentru ei. Majoritatea, însă, mai exact 30%, nu au fost afectați niciodată de postările părinților, iar 28% dintre ei au mărturisit că adulţii le-au cerut intotdeuna acordul înainte de a publica un video sau o fotografie cu ei pe Facebook.
Otilia Mantelers, psiholog: Noi părinții tot vrem să postăm ca să le arătăm celorlalți că uite fac și eu ceva bun pe lumea asta, am adus un copil bun pe lume. Deci, este despre realizarea mea ca părinte. Copilul reacționează și șterge mesajul, șterge postarea, dacă este mai mare și din nevoia lui de autonomie și de diferențiere față de părinte. "Eu nu sunt ceva de care să te lauzi". Asta este reacția copilului.
Potrivit unui studiu UNICEF, realizat anul acesta în 30 de țări, unul din trei tineri a fost hărțuit online cel puțin odată. Experții în securitate atrag atenția că adolescenții sunt expuși unor riscuri reale dacă pe internet apar informații personale despre ei.