Scrisoare deschisă a unor părinți și răniți din Colectiv pentru Arafat: 4 ani v-aţi ascuns

Dată publicare: 25-10-2019 15:21
Dată actualizare: 25-10-2019 16:07


incendiu colectiv

Câțiva părinţi şi victime al tragediei #Colectiv au transmis vineri o scrisoare deschisă în care îi cer secretarului de stat Raed Arafat să prezinte explicații publice despre felul în care angajații IGSU au acționat în noaptea din 30 octombrie 3015.

Ei îi cer șefului DSU să vină ”acum” cu explicații pentru ”modul haotic” în care s-a acţionat în acea noapte.

”Aveţi obligaţia morală de a explica public modul haotic de organizare si acţiune al echipei pe care o aveţi în subordine, în prezenţa presei şi a celor care au avut de suferit după tragedia de la “Colectiv”. - se arată în scrisoarea deschisă.

În înregistrarea video difuzată de Libertatea se vede cum pompierii aleargă pe lângă victimele întinse pe jos, iar unii par mai derutaţii decât civilii care încearcă disperaţi să ajute.

Oficialii cu funcţii înalte vorbesc încontinuu la telefon, nu sunt implicaţi direct în misiunile de salvare, în timp ce zeci de tineri agonizează sau mor pe paleţii cu care sunt căraţi.

Acum, câțiva părinți și victime ale acestei tragedii îi cer lui Arafat să vină cu explicații cât mai repede, și nu după alegerile prezidențiale, așa cum a anunțat deja că va face secretarul de stat.

Textul comple al scrisorii deschise

 

”Noi, părinţii celor care şi-au pierdut viaţa acum 4 ani în tragedia despre care dumneavoastră nu doriţi să vorbiţi, avem puterea să luptăm şi să ascultăm, pentru că da, avem dreptul la explicaţii. Acum, nu după alegerile prezidenţiale, nu după ce vă veţi organiza întreaga echipă de comunicare și manipulare, în crearea unui argument frumos ambalat pe care să-l livraţi mincinos opiniei publice.

Aveţi obligaţia morală de a explica public modul haotic de organizare si acţiune al echipei pe care o aveţi în subordine, în prezenţa presei şi a celor care au avut de suferit după tragedia de la “Colectiv”.

Filmarea ascunsă atâta timp arată o realitate pe care noi am susţinut-o încă de atunci: dezorganizare, nepăsare, pregatire precară, intervenţie haotică.

Deveniţi părtaş silenţios la o tragedie care a marcat o ţară întreagă. Patru ani v-aţi ascuns, în timp ce noi am tras semnale de alarmă, am iniţiat cercetari în vederea stabilirii răspunderii penale, potrivit vinovăţiei fiecăruia - inclusiv a dumneavoastră, domnule Raed Arafat. - Un grup de părinţi şi victime al tragediei #Colectiv.”

Publicaţia “Libertatea” a prezentat, joi, o înregistrare video cu primul echipaj ISU care a ajuns la locul tragediei de la clubul Colectiv, filmarea având aproape 21 de minute. Jurnaliştii susţin că această înregistrare nu a fost făcută publică niciodată, fiind ţinută “ascunsă” de către conducerea IGSU.

Înregistrarea ar fi fost furnizată jurnaliştilor de către un ofiţer de pompieri, care afirmă că imaginile au fost văzute de un mic grup de ofiţeri superiori de la IGSU şi nu au fost date Corpului de control al Guvernului Cioloş, dar nici procurorilor care realizau ancheta în dosarul “Colectiv”.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat că îşi va prezenta după comemorarea victimelor de la Colectiv şi după alegerile prezidenţiale punctul de vedere cu privire la înregistrarea video apărută în presă şi a menţionat că are “răspunsuri concrete la toate întrebările care au fost ridicate”.

De asemenea, Parchetul General a anunţat că a solicitat joi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă înregistrarea video cu locul tragediei de la clubul Colectiv, apărută în presă, procurorii susţinând că nu au avut la dosar această înregistrare.

 

 

 

 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO