Cât de rare sunt brățările celtice recuperate de România. Aproape toate au fost găsite la noi în țară
România a recuperat în mod oficial trei brățări celtice, foarte valoroase, descoperite la noi, pe care traficanții încercau să le valorifice.
Autoritățile din Belgia le-au confiscat chiar înainte de a fi vândute la o licitație, însă a fost nevoie de patru ani de negocieri și multe dovezi pentru a le convinge că provin de la noi. Arheologii spun că în lume există doar 20 de astfel de brățări și aproape toate provin din România.
Cele trei brățări celtice din aur masiv care datează din anul 1000 înainte de Hristos au fost predate oficial, de ministrul belgian al Culturii ambasadorului României la Bruxelles.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
A fost momentul care a încheiat aproape cinci ani de dispute între România și Belgia. Ambele țări au revendicat acest tezaur valoros nu doar din punct de vedere arheologic
Brățările se deschid în semicercuri și au fiecare capăt o pereche de suluri plate așezate simetric. Fața exterioară a fiecărei brățări poartă un decor în stil primitiv, spun experții unei case de licitații.
Eugene Warmenbol, arhelog Universitatea din Bruxelles: „Piesele acelea sunt într-adevăr tipic balcanice. Nu te poți înșela”.
Reporter: Cum știm că au origine balcanică?
Eugene Warmenbol, arhelog Universitatea din Bruxelles: „Printre altele, acea decorare în spirală este foarte tipică Balcanilor. Dacă vreți mai multe detalii, se știe că există vreo 20 de brățări că acestea, dacă îmi amintesc bine. Dintre cele 20, 19 au fost găsite în România”.
Două dintre cele trei brățări celtice vechi de 3.000 de ani, ce ar fi fost extrase ilegal din nord vestul României, au apărut în 2020 pe coperta unei case de licitații din Monaco. Le vindea la cererea unui belgian de origine franceză, cu un preț de pornire de 80.000 - 100.000 de euro. Pe fir au intrat însă autoritățile judiciare care le-au retras de la vânzare și le-au confiscat.
Lucas Verhaegen, ofițer de poliție: „El (suspectul) a dat drept origine Flandra și au fost găsite accidental în timpul curățării șanțurilor. Au fost prezentat apoi că brățări celtice de aur.”
A treia brățară a fost găsită la percheziții, acasă la un localnic care a fost arestat preventiv și între timp a murit. Bărbatul susținea că le are din 2000 și că ele provin din Flandra.
De atunci, brățările cu diametre interioare de până la 6 centimetri și care cântăresc peste 200 de grame de aur masiv au fost păstrate în siguranță. Acum se întorc în patrimoniul național. Cel mai probabil brățările vor fi predate Muzeului Național de Istorie a României.
Între timp, procurorii Parchetului General care instrumentează ancheta din România încearcă să afle cine și când le-a scos din adâncuri și din țară. La noi, traficul de bijuterii de patrimoniu extrase neautorizat se pedepsește cu închisoare.