Carnea vitelor Black Angus, tot mai populară în România. "E mult mai valoroasă"

Dată publicare: 03-03-2021 18:42
Dată actualizare: 03-03-2021 19:46


Apreciată în întreaga lume, carnea vitelor Black Angus nu mai este o necunoscută nici la noi. Rasa este populară în Scoţia, Argentina sau Uruguay.

În România, însă, cu toate că avem cu 60 la sută mai multe ferme decât acum doi ani, crescătorii de vite black angus nu reuşesc să acopere cererea de pe piaţă, aşa că sunt concuraţi de marii jucători de la export.

Un fermier din Teiuș a început cu 25 de vaci din rasa Black Angus, pe care le-a cumpărat din Germania cu aproape 30 mii de euro. Acum are 80 de animale şi vrea să îşi facă propriul punct de sacrificare.

Marian Ioan, fermier: "Sunt o rasă de carne, se cresc uşor, nu e nevoie de atâta management la ele. S-au adaptat foarte bine,  temperaturi au fost aici la noi până la -20 de grade şi nu au fost probleme."

În judeţul Cluj, sunt 6 ferme cu un număr total de 850 de vite din rasa Black Angus.

Nicolae Pivariu, director DSVSA Cluj: "Rasa este în plină dezvoltare. Pentru că se pretează foarte bine în creştere intensivă, semi-intensivă, valorifica foarte bine păşunatul, iar pe timp de iarnă resturile vegetale, gen paie, fânul, şi altele sunt produse care rezultă din cultura mare. E o carne mult mai valoroasă."

Specialiştii spun că frăgezimea cărnii se păstrează pentru că animalele sunt crescute diferit faţă de vacile de lapte.

Animalele de la noi pot concura cu cele crescute în alte ţări, cu tradiţie, susţin fermierii. Cu toate acestea, carnea de vită din rasa Black Angus autohtona se găseşte cu greu. Pentru că nu este promovată îndeajuns, cred bucătarii.

Ionuţ Enuță, bucătar: "Ştim că se produce în România, dar nu găsim. Ca restaurante, ca distribuitori, se găseşte, dar foarte puţin. Aş putea pune la dispoziţie o alegere, între cea din export şi cea din ţara noastră, iar clientul să aleagă calitatea în funcţie de gust."

Carnea de vită Black Angus are un gust diferit în funcţie de ţară din care provin animalele. La fel ca în cazul vinului, contează foarte mult solul păşunilor unde sunt hrănite vacile. În Dobrogea de exemplu, concentraţia de sare este mai mare ca în Transilvania, unde predomină aromele florale.

În România, avem 1250 de ferme de vaci black angus, faţă de 900 în urmă cu doi ani. În total sunt 80 mii de exemplare. Dacă vorbim de preţuri, lucrurile stau diferit. Un kg de pulpă costa 25-30 de lei, însă o friptură t-BONE costa şi 150 de lei porţia.

Tags: black angus, vaci,