Câini care depistează Covid-19, pentru prima dată în România, la aeroportul din Sibiu
Pentru prima oară și în România, persoanele infectate cu Sars-Cov-2 pot fi depistate de câini. 5 dintre ei lucrează deja pe aeroportul din Sibiu.
Cei pe care îi detectează vor face ulterior un test rapid, iar dacă este pozitiv, vor urma procedurile Direcției de Sănătate Publică. Proiectul este unul pilot și se va derula pe parcursul a două luni.
Dav are doar 11 luni, iar mai bine de o jumătate de an s-a pregătit pentru a-i mirosi pe cei infectați cu Sars-cov-2. La fel și Blu, celălalt Ciobănesc Malinoa care îi întâmpină pe turiștii care aterizează în Sibiu.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Pasageră: „Foarte bine că se face, dacă se întâmplă că e cineva bolnav, automat merge în izolare și e un lucru bun".
Pasageră: „Foarte frumos! Una cosa nova!”
Cățeii au fost antrenați cu ajutorul unor bucăți de tifon steril impreganate cu mirosul de transpirație al unor subiecți detectați pozitiv. Împreună cu instructorii lor și cu încă o echipă canină, Dav și Blu au verificat sâmbătă 110 pasageri în aproximativ 40 de minute.
Comisar șef Leonard Bâră, directorul Centrului Chinologic Sibiu: „Pasagerii trec prin acest spațiu amenajat special pentru acest scop, pasagerul este să spunem scanat, verificat de câine în momentul în care trece, va aștepta 7-8 secunde în acel spetiu delimitat. Moment în care câinele detectează acel miros specific infecactarii cu covid și semnalaeaza instructorului. Apoi persoana respectivă este condusă către reprezentanții DSP și se iau măsurile legale.”
Ag. șef. principal Silviu Stan, instructor canin: „Am observat un comportament foarte intens în prezența unei persoane care este infectată cu Sarscov2. Începe să urmărească persoana respectivă, este foarte intersat și vezi dintr-o dată că e schimbat câinele".
Procedura nu este periculoasă pentru cei care sunt verificați, câinii fiind obișnuiți de mici cu oamenii.
Proiectul de la Sibiu este inspirat de rezultatele bune obținute de unele centre canine din Emiratele Arabe Unite, Franța, Finlanda și Germania. În aceste țări, testele au o rată de reușită de peste 94% în depistarea subiecților umani infectați.