Bibioteca Batthyaneum și-a deschis porțile pentru vizitatori. A fost admirată cea mai valoroasă carte medievală din România
Biblioteca din Alba Iulia, care conservă cea mai valoroasă colecție de carte medievală din România, și-a deschis porțile pentru vizitatori.
Sute de oameni au avut astfel ocazia să descopere fascinanta lume a cărților vechi, dar și instrumente folosite pe vremuri în observatorul astronomic.
Atât clădirea, cât și manuscrisele, multe dintre ele unicat au valoare de patrimoniu.
Peste 300 de oameni s-au programat din timp pentru a putea intra în Bibioteca Batthyaneum ca să admire exponatele. Povestea acestui loc, ale carui baze au fost puse de episcopul Ignatius de Batthyan, a început în secolul al XVIII-lea.
Vizitatorii au fost fascinați de expoziția interactivă care i-a purtat prin istoria de peste 60 de ani a observatorului astronomic, dar și de cărțile vechi.
Vizitatoare: „E un lucru care te impresionează. Știți, atâta amar de cărți. Mă bucur că s-a făcut această zi”.
Vizitator: „Implicarea pe care a avut-o episcopul în crearea bibliotecii, chiar nu știam că s-a implicat și el în descoperirea planetei Uranus și biblioteca în sine mi se pare extrem de valoaroasă”.
Cel mai valoros manuscris, Codex Aureus, a fost scris în latină în anul 810, pe pergament, cu cerneală de aur și decorat de Carol cel Mare. La Alba Iulia se păstrează doar jumătate din această lucrare medievala. Cealaltă jumătate este la Biblioteca Vaticanului.
Vizitator: „Este ceva fascinant ceea ce n-am știut și nici nu am crezut. Anul trecut nu am putut să intrăm întrucât erau foarte mulți”.
Vizitatoare: „Am venit aici cu un grup de tineri, de liceeni care sunt foarte curioși. A fost nevoie de programare, am făcut-o acum două săptămâni și am fost fericită”.
Cristian Mladin, șef birou bibliotecă: „Instrumentele cumpărate de la Viena, corespondența a episcopului și a astronomilor cu cei mai importabți oameni de știință din secolulul luminilor, sec XVIII. Toată lumea asociază, pe bună dreptate, Biblioteca Batthianeum cu cartea veche, medievală”.
Biblioteca deține o colecție impresionantă ce include peste 115 mii de cărți. Printre ele se numără peste 600 de volume scoase în primii ani după apariția tiparului, mai bine de 660 de biblii scrise în mai mult de 30 de limbi și dialecte, și peste 300 de manuscrise medievale.