Apetitul românilor pentru deserturi este în creștere. Care sunt cele mai noi ingrediente care se găsesc în prăjituri

×
Codul embed a fost copiat

Ultimii doi ani au purtat amprenta afacerilor dulci, în special în orașele mari din țară. Au apărut cofetării și patiserii noi, cu rețete inspirate din străinătate, care și-au făcut loc rapid în preferințele românilor.

Astfel că școlile de profil au început să aibă cereri mai multe, în special de la persoane tinere care își doresc să afle secretele unui desert perfect.

Cezar a început cu un blog culinar, apoi a urmat cursuri specializate în țară și în străinătate, iar acum și-a deschis o cofetărie.

Cezar Popel Stanislau, cofetar: "Rețetele sunt adaptate mereu. Gusturile sunt destul de standard la noi. Se merge foarte mult pe vanilie, ciocolată, fistic. Deja când începi să aduci în rețete fructe de pădure, unt de arahide sau combinații precum lămâia cu busuiocul, mango, lumea este puțin mai reticentă".

Apetitul românilor pentru deserturi este în creștere. Dovadă că unele laboratoare au avut vânzări mai mari și cu 40%.

Citește și
torturi londra - 10
Târg de deserturi spectaculoase la Londra. Ce tort a câștigat competiția | GALERIE FOTO
Moartea suspectă a unui turist portughez în Bucegi: anchetă redeschisă după 18 luni. Alpinistul a decedat într-o excursie organizată pe vreme foarte proastă

Ana Consulea este unul dintre cofetării de succes ai României. A câștigat premiul pentru cel mai bun cofetar al anului 2021. A urmat Școala de Cofetari din Franța, apoi s-a întors în țară, unde și-a deschis propria cofetărie.

Ana Consulea, chef cofetar: "Tinerii din România sunt din ce în ce mai interesați de această meserie. În plus, modelele afișate peste tot reprezintă niște oameni total calificați. Eu cred că este loc de o dezvoltare foarte mare. Noi, în laborator, avem din ce în ce mai mulți tineri. Avem oameni în echipă care au început de la 18 ani".

În România sunt aproape 9.000 de cofetării, patiserii si covrigării

Și Tom este un chef cofetar-patiser venit din Anglia, care deține o patiserie în București. Si el confirmă că piața este în continuă creștere.

Tom Rees, chef cofetar-patiser: "Ar trebui să fie mai multe școli pentru tinerii din România ca să se dezvolte această meserie. Din ce în ce mai mult oamenii vor produse mai proaspete, făcute de un artizan. În special, cred că după ce oamenii merg în vacanțe și se întorc în țară, oamenii vor produse pe care le-au gustat în Franța sau în altă țară".

În ultimii trei ani au apărut și multe școli care oferă cursuri contra-cost pentru cei care își doresc să învețe arta deserturilor.

Cristina Mehedințeanu, trainer cofetar: "Sunt și emisiunile culinare, mediul online iar ajută multă. Este o meserie până la urmă. Sunt persoane care se califică aici ca mai apoi să plece în străinătate. Sunt salarii foarte bune. Începând de la 20.000 de lire pe an până la 30-40.000".

Oana Păunescu, cursantă: "Vreau să-mi deschid o patiserie artizanală. Pâine cu maia, foietațe și o cofetărie cu specific românesc. Gogoși, clătite, plăcinte cu mere, plăcinte cu dovleac, amandine, savarine".

Cele mai recente date arată că la nivel naţional sunt înregistrate aproape 9.000 de cofetării, patiserii si covrigării.

Articol recomandat de sport.ro
Presa internațională a căzut în capcana FCSB! Spaniolii, singurii care n-au luat plasă: „Nu au marcă, nume și palmares!”
Presa internațională a căzut în capcana FCSB! Spaniolii, singurii care n-au luat plasă: „Nu au marcă, nume și palmares!”
Citește și...
Deserturi de Crăciun din toată lumea. Rețete tradiționale din Danemarca, Marea Britanie sau Statele Unite
Deserturi de Crăciun din toată lumea. Rețete tradiționale din Danemarca, Marea Britanie sau Statele Unite

Peste tot în lume, Crăciunul strânge laolaltă membrii familiei, care se bucura împreună de bucatele gustoase şi de tradiţiile specifice ţărilor în care locuiesc. Îți propunem o călătorie culinară în căutarea celor mai bune reţete de Crăciun din lume.

Târg de deserturi spectaculoase la Londra. Ce tort a câștigat competiția | GALERIE FOTO
Târg de deserturi spectaculoase la Londra. Ce tort a câștigat competiția | GALERIE FOTO

Cofetarii și-au pus imaginația la treabă pentru târgul deserturilor de la Londra. Prăjiturile, pe cât de apetisante, sunt tot atât de neobișnuite, iar asta pentru că au fost făcute special pentru Halloween.  

Soiuri de prune românești. Cele mai cunoscute preparate pregătite din prune
Soiuri de prune românești. Cele mai cunoscute preparate pregătite din prune

În lume există în jur de 2.000 de soiuri de pruni, iar dintre aceștia, 28 sunt soiuri de prune românești. Fructele, vedetele toamnei, sunt folosite pentru deserturi, dulcețuri, compoturi și țuică sau pălincă.

Deserturi tradiționale de Paște. Cum se fac ”Trandafirașii” și ”Turta cu șolul”
Deserturi tradiționale de Paște. Cum se fac ”Trandafirașii” și ”Turta cu șolul”

Banatul şi Transilvania se îmbracă în în miros de vanilie, de rom, ori de coajă de lămâie. Am ajuns în punctul în care vecinele fac schimb de reţete şi se întrec în cât mai multe tăvi de prăjituri.

Avocado, fructul minune al momentului, introdus de restaurante ca topping pentru pizza, cocktailuri sau deserturi
Avocado, fructul minune al momentului, introdus de restaurante ca topping pentru pizza, cocktailuri sau deserturi

Cand vine vorba programe de nutritie si diete sanatoase, avocado este numit de multi fructul minune al momentului.

Recomandări
Industria înfloritoare care a fost distrusă în România. Implicația „reginei serelor”, o femeie cu conexiuni politice
Industria înfloritoare care a fost distrusă în România. Implicația „reginei serelor”, o femeie cu conexiuni politice

„De unde sunt florile?”, partea I. Când creştinii ortodoxi celebrează Floriile, vorbim despre o industrie înfloritoare - vânzarea plantelor verzi şi florilor în România.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu:
Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu: "S-a terminat cu poveştile"

Gabriela Firea și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Ea a fost însoțită la sediul Biroului Electoral Municipal (BEM) de mai mulți lideri PSD, în frunte cu președintele partidului, Marcel Ciolacu.