Apetitul românilor pentru deserturi este în creștere. Care sunt cele mai noi ingrediente care se găsesc în prăjituri

×
Codul embed a fost copiat

Ultimii doi ani au purtat amprenta afacerilor dulci, în special în orașele mari din țară. Au apărut cofetării și patiserii noi, cu rețete inspirate din străinătate, care și-au făcut loc rapid în preferințele românilor.

Astfel că școlile de profil au început să aibă cereri mai multe, în special de la persoane tinere care își doresc să afle secretele unui desert perfect.

Cezar a început cu un blog culinar, apoi a urmat cursuri specializate în țară și în străinătate, iar acum și-a deschis o cofetărie.

Cezar Popel Stanislau, cofetar: "Rețetele sunt adaptate mereu. Gusturile sunt destul de standard la noi. Se merge foarte mult pe vanilie, ciocolată, fistic. Deja când începi să aduci în rețete fructe de pădure, unt de arahide sau combinații precum lămâia cu busuiocul, mango, lumea este puțin mai reticentă".

Apetitul românilor pentru deserturi este în creștere. Dovadă că unele laboratoare au avut vânzări mai mari și cu 40%.

Citește și
torturi londra - 10
Târg de deserturi spectaculoase la Londra. Ce tort a câștigat competiția | GALERIE FOTO

Ana Consulea este unul dintre cofetării de succes ai României. A câștigat premiul pentru cel mai bun cofetar al anului 2021. A urmat Școala de Cofetari din Franța, apoi s-a întors în țară, unde și-a deschis propria cofetărie.

Ana Consulea, chef cofetar: "Tinerii din România sunt din ce în ce mai interesați de această meserie. În plus, modelele afișate peste tot reprezintă niște oameni total calificați. Eu cred că este loc de o dezvoltare foarte mare. Noi, în laborator, avem din ce în ce mai mulți tineri. Avem oameni în echipă care au început de la 18 ani".

În România sunt aproape 9.000 de cofetării, patiserii si covrigării

Și Tom este un chef cofetar-patiser venit din Anglia, care deține o patiserie în București. Si el confirmă că piața este în continuă creștere.

Tom Rees, chef cofetar-patiser: "Ar trebui să fie mai multe școli pentru tinerii din România ca să se dezvolte această meserie. Din ce în ce mai mult oamenii vor produse mai proaspete, făcute de un artizan. În special, cred că după ce oamenii merg în vacanțe și se întorc în țară, oamenii vor produse pe care le-au gustat în Franța sau în altă țară".

În ultimii trei ani au apărut și multe școli care oferă cursuri contra-cost pentru cei care își doresc să învețe arta deserturilor.

Cristina Mehedințeanu, trainer cofetar: "Sunt și emisiunile culinare, mediul online iar ajută multă. Este o meserie până la urmă. Sunt persoane care se califică aici ca mai apoi să plece în străinătate. Sunt salarii foarte bune. Începând de la 20.000 de lire pe an până la 30-40.000".

Oana Păunescu, cursantă: "Vreau să-mi deschid o patiserie artizanală. Pâine cu maia, foietațe și o cofetărie cu specific românesc. Gogoși, clătite, plăcinte cu mere, plăcinte cu dovleac, amandine, savarine".

Cele mai recente date arată că la nivel naţional sunt înregistrate aproape 9.000 de cofetării, patiserii si covrigării.

Articol recomandat de sport.ro
GALERIE FOTO Cele trei stadioane pe care poate juca România la Cupa Mondială din 2026
GALERIE FOTO Cele trei stadioane pe care poate juca România la Cupa Mondială din 2026
Citește și...
Deserturi de Crăciun din toată lumea. Rețete tradiționale de la panettone la turta dulce sau Christmas pudding
Deserturi de Crăciun din toată lumea. Rețete tradiționale de la panettone la turta dulce sau Christmas pudding

Crăciunul este un moment special din an, indiferent în ce colț al lumii te-ai afla există tradiții specifice și mai ales mâncăruri care nu trebuie să lipsească de pe masă în această zi. Află rețete tradiționale de deserturi de Crăciun din întreaga lume.

Târg de deserturi spectaculoase la Londra. Ce tort a câștigat competiția | GALERIE FOTO
Târg de deserturi spectaculoase la Londra. Ce tort a câștigat competiția | GALERIE FOTO

Cofetarii și-au pus imaginația la treabă pentru târgul deserturilor de la Londra. Prăjiturile, pe cât de apetisante, sunt tot atât de neobișnuite, iar asta pentru că au fost făcute special pentru Halloween.  

Soiuri de prune românești. Cele mai cunoscute preparate pregătite din prune
Soiuri de prune românești. Cele mai cunoscute preparate pregătite din prune

În lume există în jur de 2.000 de soiuri de pruni, iar dintre aceștia, 28 sunt soiuri de prune românești. Fructele, vedetele toamnei, sunt folosite pentru deserturi, dulcețuri, compoturi și țuică sau pălincă.

Deserturi tradiționale de Paște. Cum se fac ”Trandafirașii” și ”Turta cu șolul”
Deserturi tradiționale de Paște. Cum se fac ”Trandafirașii” și ”Turta cu șolul”

Banatul şi Transilvania se îmbracă în în miros de vanilie, de rom, ori de coajă de lămâie. Am ajuns în punctul în care vecinele fac schimb de reţete şi se întrec în cât mai multe tăvi de prăjituri.

Avocado, fructul minune al momentului, introdus de restaurante ca topping pentru pizza, cocktailuri sau deserturi
Avocado, fructul minune al momentului, introdus de restaurante ca topping pentru pizza, cocktailuri sau deserturi

Cand vine vorba programe de nutritie si diete sanatoase, avocado este numit de multi fructul minune al momentului.

Recomandări
Responsabili americani transmit Europei: Fără întărirea apărării până în 2027, SUA pot renunța la unele mecanisme NATO
Responsabili americani transmit Europei: Fără întărirea apărării până în 2027, SUA pot renunța la unele mecanisme NATO

Responsabilii americani i-au avertizat pe omologii europeni că, dacă nu-și consolidează până în 2027 capacitățile defensive, Statele Unite își vor sista participarea la anumite mecanisme de apărare ale NATO.

Căldură gratis în calorifere, trafic rutier ”ca afară” sau case pentru tineri. Ce promit candidații la Primăria Capitalei
Căldură gratis în calorifere, trafic rutier ”ca afară” sau case pentru tineri. Ce promit candidații la Primăria Capitalei

Energie termică gratis, fluidizarea traficului rutier sau locuințe pentru tineri. ȘtirileProTv.ro vă prezintă cele mai importante promisiuni electorale ale candidaților la alegerile pentru Primăria Capitalei, care sunt organizate în 7 decembrie 2025.

Criza apei i-a costat pe locuitorii din Prahova și Dâmbovița 120.000 euro pe zi. Restaurante și afaceri, forțate să caute apă
Criza apei i-a costat pe locuitorii din Prahova și Dâmbovița 120.000 euro pe zi. Restaurante și afaceri, forțate să caute apă

Criza apei din Prahova și Dâmbovița se îndreaptă spre o posibilă soluționare. Premierul Ilie Bolojan a anunțat că vineri seară alimentarea cu apă va fi reluată treptat, dar a avertizat că apa nu va fi deocamdată potabilă.