Apa geotermală, soluția ieftină pentru încălzirea multor orașe. România stă pe o comoară neexploatată
În căutarea unor resurse cât mai ieftine pentru încălzire, tot mai multe localități încep să își îndrepte atenția spre bogăţia din pământul României - apa geotermală.
Autoritățile accesează bani europeni ca să facă instalații, prin care apa fierbinte să ajungă din subteran - în caloriferele oamenilor. Din păcate, nu folosim nici măcar jumătate, din potențialul pe care îl are țara noastră.
Orașul Râmnicu Vâlcea se va încălzi în viitorul apropiat cu apă geotermală, din zona celebrelor stațiuni Călimănești-Căciulata. O conductă ar urma să lege municipiul de stațiune.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Mircia Gutău, primar Râmnicu Vâlcea: „Noi avem un preţ încă mic, 361 de lei per gigacalorie, în momentul de faţă ar fi maxim 220 de lei pe gigacalorie. Ar fi o scădere substanţială, într-o perioadă de criză, cum suntem acum."
Pe de altă parte, Călimăneștiul folosește această resursă de 20 de ani. Sunt încălzite toate blocurile de locuințe, dar și majoritatea unităților turistice.
Ion Mihăescu, președintele unei asociații de locatari: „Costurile sunt mult mai scăzute, nu sunt întreruperi, cum sunt în alte localităţi. N-am suferit, de când s-a băgat geotermala, niciodată de frig, apa caldă non stop."
Florinel Constantinescu, primar Călimăneşti: „Plecăm de la faptul că suntem aproape independenţi, având sursa locală de obţinere a energiei termice, a apei calde, şi atunci e un mare avantaj."
În vestul țării, județul Timiș stă pe 20 de puțuri de apă termală, cu temperaturi care pot ajunge la 90 de grade Celsius.
La Lovrin, apa fierbinte din adâncuri este utilizată, deja, de ani întregi. Deocamdată, sunt încălzite astfel aproape 100 de apartamente, peste 70 de case și clădirile a 9 instituții publice. Aici oamenii nu tremură de frig, ca în alte orașe, așteptând căldura anemică de la RADET sau alte companii municipale falimentare.
„53 de grade și am redus-o, e prea cald! Aici e apă termală!” explică un localnic.
Iar proprietarii spun că economia pe care o fac nu este de neglijat.
Adrian Măruncuș, proprietar apartament: „La două camere, bucătărie, baie, 50 de metri pătrați, 230 de lei în decembrie și ianuarie. Cine are pe curent în bloc, plătește undeva la 1.000 de lei.”
Acum, primăria a făcut demersuri să acceseze peste 2 milioane de euro, bani europeni, ca să extindă rețeaua.
Vasile Graur, primar Lovrin: „Făcând un calcul, în jur de 30% este diferența în minus cu apă geotermală.”
Iar în județul vecin, Arad, la Pecica, specialiștii se pregătesc să foreze primul puț din localitate. De aici, apa va fi pompată la cele 13 clădiri din centrul localităţii.
Și la Oradea s-au făcut planuri de folosire a apei fierbinți ca agent termic. Deocamdată, ponderea este mică, între 5 și 7 la sută, dar avantaje tot există.
Florin Birta, primar Oradea: „Dorim să creștem acest aport de apă geotermală, până în jurul procentului de 20-25%. În acest moment, înseamnă o menținere a prețului gigacaloriei, mai ales în condițiile în care prețul gazului explodează de la lună la lună."
Zăcământ important de ape geotermale, și la București
Deocamdată, nu folosim nici jumătate din potențialul apei termale pentru producerea energiei termice. Iar România stă pe o comoară
Unul dintre zăcămintele importante este în zona Bucureștiului, cu o suprafață de 300 de kilometri pătrați.
Aici, însă, suntem la pământ cu dezvoltarea acestui sector, iar iarna, sute de mii de oameni tremură în case. Singura investiție majoră în folosirea apei termale a fost făcută în Baloteşti, unde funcționează cel mai mare complex de relaxare din Europa.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: apa calda, apa geotermala, preț gigacalorie,
Dată publicare:
20-04-2022 19:50