Americanii caută o alternativă la TikTok. O aplicație chineză câștigă teren în SUA. „Este mult mai bună”
În timp ce judecătorii Curții Supreme se gândesc la viitorul TikTok în Statele Unite, un număr tot mai mare de utilizatori americani au migrat spre o altă aplicație.
„Xiaohongshu”, o aplicație extrem de populară în China, care înseamnă „Mica carte roșie”, adesea prescurtată de utilizatorii americani la RedNote, a urcat marți pe prima poziție în App Store-ul Apple din SUA.
Fondată în 2013, Xiaohongshu este una dintre cele mai mari platforme de social media din China, cu 300 de milioane de utilizatori, potrivit firmei de cercetare Qian Gua. Descrisă drept răspunsul Chinei la Instagram, aplicația a devenit deosebit de populară pentru schimbul de informații privind călătoriile, machiajul și moda, scrie CNN.
Dar, deși a acaparat piața chineză, nu a câștigat prea multă proeminență în alte țări, până acum.
De ce este Xiaohongshu peste tot
Xiaohongshu a crescut în popularitate la nivel mondial în aceeași săptămână în care TikTok ar putea fi interzis în SUA.
Descărcările Xiaohongshu de pe telefoanele mobile din SUA aproape s-au triplat în ultima săptămână, comparativ cu cele șapte zile anterioare, a declarat marți pentru CNN firma Sensor Tower, cu sediul în San Francisco, specializată în informații de piață.
În decurs de două zile, peste 700.000 de utilizatori noi s-au alăturat Xiaohongshu, a raportat Reuters, citând o persoană apropiată de companie.
Începând de miercuri, hashtag-ul „TikTok refugee” a adunat aproape 250 de milioane de vizualizări și peste 5,5 milioane de comentarii. Mulți dintre utilizatorii americani s-au alăturat ca un act de sfidare față de mișcarea Washingtonului asupra TikTok.
„Guvernul nostru și-a ieșit din minți dacă crede că vom suporta această interdicție TikTok”, a declarat un utilizator pe nume Heather Roberts într-un mesaj video pe Xiaohongshu, care a strâns peste 45 000 de aprecieri. „Mergem doar la o nouă aplicație chineză și iată-ne aici”.
„Acest lucru este mult mai bun decât TikTok”, a spus un alt «refugiat» autoproclamat în mesajul video. „Americanii vin aici ... îmi pare atât de rău că ne veți urî, dar vă promit că vom face tot ce ne stă în putință”.
Cum interacționează utilizatorii chinezi și americani pe platformă
Migrarea bruscă a utilizatorilor americani către Xiaohongshu a creat o platformă improbabilă pentru ca utilizatorii chinezi și americani să interacționeze între ei.
„Vreau doar să vă asigur că vrem să încercăm să găsim o modalitate de a comunica cu voi, să fim respectuoși față de comunitatea voastră”, a spus un utilizator. „Vrem să fim oaspeți buni”.
Unii americani au făcut apel la compatrioții lor să respecte utilizatorii chinezi de pe platformă.
„Doar un mesaj scurt pentru utilizatorii americani care vin aici: Vă rog să nu aduceți politica aici. Vrem să ne distrăm aici, vrem să ne simțim bine aici și vrem să arătăm respect față de oamenii care sunt deja aici”, a postat un utilizator.
Majoritatea utilizatorilor chinezi i-au întâmpinat cu căldură pe noii veniți, iar unii chiar au distribuit tutoriale video pentru a-i ajuta pe noii „refugiați TikTok” să navigheze în aplicație.
„Acesta ar putea fi un moment istoric”, a comentat un utilizator chinez. „Simt că s-au schimbat atât de multe într-o clipă. Oameni obișnuiți din cele două țări nu s-au mai conectat niciodată cu adevărat... Sper că toată lumea poate profita de această scurtă șansă de a se angaja în schimburi de idei semnificative.”
O persoană chiar a profitat de oportunitatea prezentată de afluxul de internauți americani pentru a cere ajutor cu temele la engleză într-o postare virală care a strâns peste 2.000 de aprecieri.
Ivy Yang, analist tehnologic pentru China și fondator al firmei de consultanță Wavelet Strategy, a declarat că noii utilizatori americani au „creat în mod neașteptat una dintre cele mai organice forme de schimb cultural între SUA și China pe care le-am văzut în ultimii ani”.
„Utilizatorii găsesc modalități creative de a depăși barierele lingvistice, de a naviga printre diferențele culturale și de a coexista în moduri fascinante”, a adăugat ea. „Această construcție comunitară care are loc în timp real ar putea avea un impact de durată și sunt prudent optimist.”
Pentru o scurtă perioadă în 2021, schimburi similare au fost observate și pe aplicația de socializare Clubhouse, unde utilizatorii chinezi și americani au purtat un dialog necenzurat pe teme sensibile în camere virtuale de chat, înainte ca cenzorii chinezi să intervină pentru a bloca aplicația.
Prin ce este Xiaohongshu diferit de TikTok
Xiaohongshu nu a fost conceput pentru vorbitorii de limbă engleză, în timp ce TikTok nu este deloc în China.
Una dintre caracteristicile cheie ale aplicației este algoritmul său de conținut, care se concentrează mai degrabă pe interesele utilizatorilor decât pe persoanele pe care aceștia le urmăresc. Unii utilizatori spun că acest lucru favorizează un conținut mai original și reduce dominația celor populari.
Compania din spatele aplicației, Xingin Information Technology, a fost fondată de Charlwin Mao și Miranda Qu și are sediul central în Shanghai.
TikTok este deținută de compania chineză ByteDance și a fost adaptată pentru un public global. De asemenea, TikTok nu este accesibil în China, unde o aplicație soră, Douyin, deservește piața internă.
Alte aplicații ajunse populare în SUA
Lemon8, o aplicație comunitară de lifestyle deținută tot de ByteDance, este în prezent a doua cea mai descărcată aplicație din magazinul Apple din SUA.
Lemon8 are o funcție de partajare video similară cu TikTok. Modelată după Instagram și Pinterest, a fost lansată pentru prima dată în SUA în 2023.
Nu este clar dacă interdicția iminentă asupra TikTok ar putea pune în pericol și operațiunile Lemon8 în SUA.
Legea americană adoptată de Congres anul trecut prevede că cerința de renunțare sau interdicție se va aplica în general tuturor aplicațiilor deținute sau operate de ByteDance, ceea ce înseamnă că, deși Lemon8 nu a fost menționată explicit în statut, interdicția se poate extinde și la platformă.