Planta „urechi de elefant”. Tot ce trebuie să știi despre mediul în care prosperă și cum să ai grijă de ea

alocasia
Shutterstock

Frunzele mari, lucioase și cu forme distincte fac din Alocasia o plantă deosebit de atrăgătoare, aducând un element exotic și luxuriant în orice încăpere. Datorită dimensiunii și aspectului său, poate deveni un punct central în designul interior al unui apartament.

 

Există aproximativ 80 de specii ale acestei plante, originare din Asia subtropicală și estul Australiei, iar unele exemplare au frunze care pot ajunge aproape la un metru lungime.

Totul despre Alocasia, planta „urechi de elefant”

Aceste plante au nevoie de lumină puternică, dar indirectă. Acest lucru se datorează habitatului natural al plantei, pe solul pădurii sub coronamentul copacilor. Soarele direct va cauza arderea frunzelor, așa că evită să plasezi Alocasia într-un loc unde va fi expusă la soare direct pentru o perioadă îndelungată.

Totuși, această plantă nu tolerează condițiile de lumină scăzută, așa că asigură-te că spațiul în care o plasezi este foarte luminos.

Citește și
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Urechile de elefant cresc cel mai bine în medii umede, așa că evită să le pui lângă un aparat de aer condiționat sau o sursă de căldură, dacă este posibil.

Majoritatea varietăților de Alocasia propagate pentru uz interior sunt hibrizi și sunt cultivate pentru aspectul atrăgător al frunzelor.

Aceste plante sunt predispuse la dăunători precum păianjenii roșii. Verifică regulat partea inferioară a frunzelor de pânze și șterge-le frecvent cu apă cu săpun pentru a preveni infestarea.

Asigură-te întotdeauna că evaluezi nevoile de apă ale plantei tale imediat ce o primești. Înainte de a o uda, este mai bine să verifici mai întâi nivelul de umiditate din sol pentru a te asigura că nu este umed chiar sub suprafață.

Iată ce trebuie să știi despre Alocasia: le place ca solul să fie puțin mai uscat, dar au nevoie de umiditate ridicată pentru a prospera. Poate părea contraintuitiv, dar nu te descuraja.

Pentru confortul optim al plantei tale, pune o tavă cu pietriș sau un umidificator sub plantă.

Pentru udare, lasă primii 5-7 cm de sol să se usuce între udări pentru a te asigura că nu stă într-un sol prea umed.

În timpul iernii, urechile de elefant vor intra într-o perioadă de repaus și vor necesita udări mai rare deoarece solului îi va lua mai mult să se usuce.

Aceste plante pot adesea să sufere de putrezirea rădăcinilor și infecții fungice dacă solul lor nu are o drenare corespunzătoare și devine suprasaturat, așa că plantează-le într-un vas cu gaură de drenaj sau într-un ghiveci care maximizează fluxul de aer la rădăcini.

Aceste plante cresc cel mai bine într-un mediu umed, iar umiditatea poate ajuta și la combaterea celor mai comuni dăunători - păianjenii roșii.

Plasarea unei tăvi cu pietriș în apropiere este un mod bun de a crește umiditatea în jurul plantei în mod constant, iar stropirea frecventă este încurajată de asemenea.

Când stropești planta, încearcă să nu umezești prea mult frunzele, deoarece apa stagnantă poate deteriora frunzele și poate îngreuna tulpinile.

Ține planta departe de aerul uscat emis de surse de căldură și aparatele de aer condiționat.

Rotește planta periodic pentru a asigura o creștere uniformă pe toate părțile și șterge frunzele des pentru ca ea să poată fotosinteza eficient.

Când ștergi frunzele, profită de ocazie pentru a inspecta partea inferioară și a căuta dăunători. Stropirea plantei poate ajuta la menținerea frunzelor curate și fără acumulări de praf.

Amintește-ți că fiecare plantă este un organism viu unic și poate avea nevoi variabile, mai ales în funcție de locația lor individuală. Fii atent la condiția planta ta și la nevoile sale de apă și te vei bucura de ea mult timp.

Probleme frecvente. La ce să fii atent

De ce se lasă frunzele urechii de elefant

Frunzele lăsate sunt adesea cauzate de udare excesivă sau insuficientă, dăunători, lumină insuficientă sau nutrienți insuficienți în sol.

În primul rând, ia în considerare ce ai făcut recent și dacă programul tău de udare necesită ajustare.

Alocasia preferă ca solul să se usuce puțin între udări. Apoi, ia în considerare lumina pe care o primește acolo unde ai pus-o. Este luminos? Poate fi necesar să o muți mai aproape de sursa de lumină. Dacă niciuna dintre aceste cauze nu pare să fie problema, este posibil ca planta să fi depășit ghiveciul.

Ele pot crește foarte repede în timpul verii și le place să aibă spațiu, așa că ia în considerare mărirea ghiveciului în care se află și reîmprospătarea solului.

Decolorarea, petele maronii sau găurile din frunze pot semnala că planta nu primește suficientă apă. Frunzișul lăsat și solul uscat confirmă înseamnă că planta are nevoie de mai multă apă.

Păianjeni roșii

Aceste plante sunt extrem de predispuse la păianjeni roșii, iar gestionarea acestora face parte din îngrijirea obișnuită a acestei plante unice. În primul rând, izolează planta de restul plantelor.

Clătește frunzele și tulpinile cu apă cu săpun și apoi șterge planta cu ulei de neem. În cele din urmă, mărește umiditatea în jurul Alocasia când o plasezi înapoi în locul său inițial.

Păianjenii roșii prosperă în condiții uscate, așa că stropirea regulată și o tavă cu pietriș în apropiere pot ajuta la prevenirea reîntoarcerii dăunătorilor.

Planta și-a pierdut toate frunzele

Spre deosebire de multe alte plante tropicale de interior, Alocasia sunt capabile să își revină, chiar dacă și-au pierdut toate frunzele. Acest lucru se datorează energiei de rezervă pe care o stochează în tuberculii lor groși.

Dacă Alocasia ta arată rău, cel mai bine este să o plasezi în aer liber într-o zonă umbrită în timpul primăverii sau verii. Ea poate reveni cu forțe noi.

De ce apar pete pe frunze

Alocasiile pot fi sensibile la săruri, minerale și clor din apa de la robinet, ceea ce cauzează apariția petelor. Lasă apa să stea timp de 24 de ore într-o găleată sau stropitoare înainte de a o da plantei.

Acest lucru va permite evaporarea unor materiale nedorite. Alternativ, folosește apă distilată.

O metodă inedită de a uda florile este cea în care se folosesc cuburi de gheață. Atenție însă, această metodă nu este potrivită pentru toate tipurile de plante. 

Fertilizare

În general, plantele de apartament vor prospera dacă sunt fertilizate din primăvară până în toamnă. Fertilizează o dată pe lună cu un îngrășământ organic pentru plante de apartament, urmând instrucțiunile de pe ambalaj pentru diluare și administrare. Poți folosi un amestec de sol organic cu îngrășământ cu eliberare lentă în sol, iar în felul acesta, planta ta nu va avea nevoie de îngrășământ în primele 6 luni de la primire, dar poate beneficia de doze mici.

Când trebuie să o replantezi

Pentru plantele mai mici de pe birou, replantarea ar trebui făcută o dată la 12-18 luni. În general, ar trebui să alegi un ghiveci cu 2,5-5 cm mai mare în diametru pentru a permite creșterea.

Nu alege un ghiveci mult mai mare decât precedentul, deoarece acest lucru ar putea îneca rădăcinile plantei. Dacă preferi să menții dimensiunea actuală a plantei, replantează în același vas, oferind sol nou și tăind unele rădăcini și frunze.

Primăvara sau vara este perioada ideală pentru replantare, deoarece planta este la puterea sa maximă.

Pentru plantele mai mari, replantează o dată la 18-24 luni. În general, ar trebui să alegi un ghiveci cu 5-10 cm mai mare în diametru pentru a permite creșterea.

Alocasia își dezvoltă frunzele din tuberculi groși care se află sub suprafață. Frunzele sunt deseori pierdute și regenerate. Îngrijirea plantei poate fi puțin contraintuitivă în ceea ce privește udarea, deoarece îi place solul puțin mai uscat, dar necesită un nivel decent de umiditate. 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Ce a descoperit un instalator care făcea reparații într-o vilă din Viena. „Este cu adevărat incredibil”
Ce a descoperit un instalator care făcea reparații într-o vilă din Viena. „Este cu adevărat incredibil”

Un instalator a descoperit o cutie plină cu monede de aur, în valoare de 2,3 milioane de euro, în timpul unor reparaţii, în subsolul unei vile vechi, în cartierul Penzing, la Viena, scrie Heute.

Motivul pentru care tot mai mulți bărbați rămân fără păr de la o vârstă fragedă. „Nu e genetic, tata are părul mult mai des”
Motivul pentru care tot mai mulți bărbați rămân fără păr de la o vârstă fragedă. „Nu e genetic, tata are părul mult mai des”

Medicii trag un semnal de alarmă după ce media de vârstă la care bărbaților începe să le cadă părul a început să scadă.

A fost prima dezlegare la pește din Postul Crăciunului. Oamenii au luat cu asalt piețele, deși peștele a devenit un lux
A fost prima dezlegare la pește din Postul Crăciunului. Oamenii au luat cu asalt piețele, deși peștele a devenit un lux

Joi este Sărbătoarea Luminii pentru creștinii ortodocși și prima dezlegare la pește din Postul Crăciunului. Fie că respectă tradiția, ori doar au vrut să profite de oferta bogată, mulți au mers încrezători în piețe și magazine.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.