Ziua internaţională a cărţii, sărbătorită astăzi. Numărul românilor care citesc săptămânal, în creștere
Sărbătorită în fiecare an, pe 23 aprilie, Ziua internaţională a cărţii este una fericită, de această dată.
Românii au citit mai mult în ultimele luni, fie pentru că au stat în casă, din cauza pandemiei, fie pentru că au putut comanda online titlurile care îi interesează. Pe lângă volumele care au fost ecranizate, şi autorii români contemporani se bucura de succes.
35% dintre români au citit zilnic sau măcar săptămânal, în timpul pandemiei, arata un studiu al Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală. Este o creştere de 13% fata de anul precedent.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tudor Matei, elev: „În pandemie, am descoperit cititul și cred că dedic, nu știu, juma de oră minim pe zi”.
Cea mai mare librărie online din ţară a expediat anul trecut peste un milion de colete. Oraşele campioane la comenzi sunt şi cele dezvoltate economic: București, Cluj și Timiș, iar la coada clasamentului figurează Giurgiu, Tulcea și Mehedinți.
Printre cei care fac vânzare bună sunt autorii români contemporani, care au reuşit să ajungă la sufletul cititorilor, inclusiv printr-un permanent dialog cu publicul, pe reţelele de socializare.
Oniță Augusta, managerul unei librării: „Ela E. H., „Iartă-mă că te-am iubit” este în topul nostru pe ultimele 12 luni. Este o autoare tânără, care este foarte deschisă să comunice cu cititorii ei”.
În aceste vremuri de pandemie, cărţile educative, manualele şi enciclopediile au completat lecţiile online. Iar în condiţii de anxietate şi de stres emoţional, cititorii au căutat sfaturi pentru dezvoltarea personală sau cărţi de psihologie.
Iustina Alupoaiei, elevă: „A fost o perioadă în care am avut mai mult timp să citesc și, având în vedere că sunt clasa a 12-a, am avut mai mult timp să citesc pentru bac”.
La mare căutare au început să fie și cărțile electronice, așa numitele e-books, care pot fi cumpărate direct de pe telefonul mobil, laptop sau tabletă. Avantajul lor e că sunt cu 20% mai ieftine decât cele tipărite.
Totuşi, 41% dintre români recunosc că n-au deschis o carte vreme de șase luni.
Sursa: Pro TV
Etichete: romani, pandemie, carti, Ziua internațională a cărții,
Dată publicare:
23-04-2021 12:37