Baia care a aparţinut Marii Ducese de Toscana, Maria Luisa, restaurată la Galeria Uffizi din Florenţa

25-01-2021 08:21


La Galeria Uffizi din Florenţa, unde turiștii întârzie să apară din cauza pandemiei, restauratorii nu pierd timpul.

Aduc la viaţă, de exemplu, baia care a aparţinut Marii Ducese de Toscana, Maria Luisa. Considerată drept primul jacuzzi din istorie, avea o tehnologie inedită în acele vremuri: jeturile de apă caldă.

Palatul Pitti din Florenţa a fost reşedinţa ducilor de Toscana timp de 250 de ani. În 1799, când trupele lui Napoleon au intrat în oraş, cladirea somptuoasă a trecut în proprietatea Elisei Bonaparte, care a venit cu planuri măreţe: o baie modernă chiar şi după standardele de astazi.

Eike Schmidt, director al Galeriilor Uffizi: „Familia de Habsburg-Lorena, care a plecat la Viena odată cu sosirea lui Napoleon, tocmai amenajase nişte băi ultimul răcnet în aripa de sud a palatului, cu cea mai nouă tehnologie: apa caldă. Iar Elisa Baciocchi a vrut să se ridice la nivelul lor”.

Cuvântul de ordine este „lux”. Căzile sunt din marmură de Carrara, iar robineţii şi ţevile sunt poleite cu aur.

Greta Orlandi, restaurator-șef la Palazzo Pitti: „Aici avem o cadă adâncită din marmură, cu margini decorate cu frunze din aur, iar aceste reliefuri ale unor peşti ne duc cu gândul la apă. Aici, totul aminteşte de apă şi natură”.

Acolo gasim si un mecanism care îi permitea ducesei să tragă draperiile cu ajutorul unui mâner, tot aurit.

Greta Orlandi, restaurator-șef la Palazzo Pitti: „Aceste mânere erau folosite pentru a trage draperiile ca să intre lumina, o tehnologie ultramodernă pentru acele vremuri. Din cadă, fără să iasă şi să-şi ia halatul de baie, cineva trebuia doar să răsucească mânerul”.

Pe de altă parte, baia Mariei Luisa avea fresce care înconjurau un soi de „jacuzzi” rotund, din marmură. Operele înfățișau vechi terme romane.

Eike Schmidt, director al Galeriilor Uffizi: „Aceste băi sunt cu siguranţă „jacuzzi-ul” perioadei neo-clasice. Nu aveau aer presurizat, asta cu siguranţă e ceea ce lipseşte, dar, în ceea ce privește luxul din ziua de azi, cred că nu se compară cu ce găsim aici”.

Reprezentanţii muzeului speră ca în curând băile să fie restaurate complet şi să devină din nou accesibile publicului, odată cu ridicarea restricţiilor luate din cauza pandemiei.


VIDEO PROTVPLUS.RO