Tot mai multe librării se închid. Chiriile exorbitante le-au dus în pragul falimentului

×
Codul embed a fost copiat

Pandemia închide tot mai multe librării, inaugurate cu multă muncă, investiții mari și dragoste pentru cărți.

În Timișoara, un astfel de loc are de vineri lacătul pe ușă. Încasările s-au prăbușit, însă chiriile au rămas mari. În ciuda eforturilor făcute de proprietari, deznodământul nu a putut fi evitat. Guvernanții promit ajutoare pentru acest domeniu, dar deocamdată sunt la stadiul de analiză și dezbateri.

În librăria numită „Librarul cu Papion” din Timişoara, înainte de pandemie, copiii şi părinţii erau întâmpinaţi cu cărţi, teatru, dezbateri, ateliere şi căldură. Multă căldură şi zâmbete. Azi, rafturile sunt goale, la fel şi sufletul celor care au muncit în fiecare zi acolo. Librăria s-a închis.

Roxana Gruberg este cea care a pornit povestea „Librarului cu Papion” acum un an şi jumătate. A investit mulţi bani în acest loc.

Roxana Grunberg, proprietara librăriei: „Cheltuielile de închiriere a acestui spaţiu au fost foarte mari. Am reuşit să susţinem un an acest spaţiu, dar, din păcate, suntem în faţa acestei decizii”.

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Librăria şi conceptul acestui loc se mută acum în online. În Oradea se duce o altă luptă pentru supravieţuirea lumii cărţilor. Librăria „Cair Paravel” este un loc în care copiii pot pătrunde printr-o poartă magică în lumea cărţilor. Înainte de pandemie era luată cu asalt. Acum este pustie. Programul librăriilor a fost redus la jumătate, la fel şi salariile.

Laura Clintoc, proprietara librăriei: „În condiţiile în care acest spaţiu nu se va mai putea susţine. Sunt cheltuieli lunare, este chirie, este curent, sunt salarii, sunt taxe şi, dacă vânzările de carte nu acoperă aceste cheltuieli, sigur că vom închide”.

Afectat este şi lanţul de librarii Diverta.

Luiza Albu, marketing manager: „În momentul ăsta suntem cu trafic scăzut în magazine. Cam 20% față de ce am lăsat înainte de pandemie”.

Şi Humanitas a pierdut librării. O librărie din Timişoara, de exemplu, care în trecut era plină de oameni, s-a închis.

Gabriel Liiceanu: „Majoritatea intră în faliment sau se clătină tot timpul pentru că plătesc chirii enorme. De mii de euro. Şi atunci nu fac faţă. De aici începe nenorocirea. Nu se înţelege că hrana spirituală salvează o ţară. Librarii deschise înseamnă lumină băgată în creier. Înseamnă inteligență. Înseamnă alinierea cu civilizaţia”.

Politicienii au promis bani mulţi încă de anul trecut pentru susţinerea acestui domeniu. Şi acum promit.

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii: „Estimăm că suma de care vor beneficia librăriile este de 12 miliaone de euro”.
Reporter: „Acum suntem în ianuarie. În ce luna ar putea să beneficieze librăriile de acest sprijin?”
Bogdan Gheorghiu: „Într-un scenariu optimist, eu zic că în luna aprilie”.

Vânzările de cărţi s-au mutat în online. Merg destul de bine acolo. Dar librăriile au farmecul şi importanţa lor. Până când guvernanţii se hotărăsc să le ajute să funcţioneze, noi toţi, cetăţenii, putem da o mână de ajutor. Mergeţi şi cumpăraţi cărţi din librării. Riscul să vă infectaţi acolo nu prea există, pentru că sunt pustii. Atât politicienii, cât şi noi trebuie să înţelegem că salvarea unei naţii sta în cultură.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Modul inedit prin care patroana unei librării și-a salvat afacerea. A vândut un număr impresionant de cărți
Modul inedit prin care patroana unei librării și-a salvat afacerea. A vândut un număr impresionant de cărți

Proprietara unei librării a devenit un exemplu în Spania. Ea a reușit să își salveze afacerea după ce a pedalat peste 600 de kilometri, scrie La Sexta.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.