România ar putea avea cel mai spectaculos proiect arhitectural cultural din Europa. Costul: 1 miliard €

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Joi 09 Noiembrie 2017 06:46
Categorie: Cultura

În câţiva ani, Capitala ar putea avea cel mai spectaculos proiect arhitectural cultural din Europa. Este vorba despre un centru al artelor pentru care s-ar putea construi cinci clădiri inspirate de cele mai faimoase sculpturi ale lui Brâncuşi.

Ideea aparţine unui renumit dirijor român, Christian Badea, care are deja planurile şi a făcut şi studii de fezabilitate. Banca Mondială ar finanţa mai mult de jumătate din proiect, unul care trece de un miliard de euro.

După ce a dirijat sute de concerte în cele mai importante săli din lume, de la Metropolitan Opera din New York şi Royal Opera House din Londra, dirijorul român Christian Badea a venit cu o propunere pentru Bucureşti. Să îl transforme într-un un punct fiebinte pe harta artei din toată lumea prin construirea unui mare centru al artelor.

Christian Badea: "M-am gândit să plec de la mai multe opere de artă ale lui Brâncuşi ca inspiraţie pentru clădiri. Am descoperit un citat al lui Brâncuşi: Arhitectura este sculptura locuinţei."

Propiectul presupune ridicarea a cinci clădiri, săli de concerte, teatru şi operă, o Academie de Muzică şi Dans, un Muzeu de Arta Modernă, toate inspirate de celebrele sculpturi semnate de Brâncuşi, Muză adormită sau Poarta Sărutului. Vedeta ar fi însă un turn înalt de 50 de etaje inspirat din "Coloana infinitului". Proiectul include şi clădiri de birouri, hoteluri şi restaurante. După calculele făcute de specialiştii englezi şi un studiu de fezabilitate, valoarea proiectului ajunge la 1,2 miliarde de euro iar investiţia, cred ei, s-ar amortiza în 10 ani.

Amenda cat un salariu mediu, daca atingi operele lui Constantin Brancusi din Targu-Jiu

Christian Badea: ”Am discutat asta cu managerii de la Banca Mondială cu care am o relaţie de lungă durată şi au zis că finanţarea nu e problemă. Între Banca Mondială şi alte bănci internaţionale, se pare că banii vor fi uşor de găsit."

Problema apare însă la terenul pe care toate acestea ar putea fi construite. Fiind vorba de o surafață mare de 11 hectare, sunt puţine locuri în capitală care corespund cerinţelor.

Unul dintre ele este situat pe Splaiul Unirii, în apropiere de biblioteca naţională. Aceasta este disputat de mai mulţi proprietari şi doar dacă intră în posesia unuia, poate fi folosit la contructia complexului de clădiri.

Terenul a mai fost vizat şi de alte proiecte: în 2003, Guvernul Năstase a aprobat ca acolo să se construiască blocuri rezidenţiale, centre de afaceri, culturale şi de relaxare sub numele Esplanada. Nu s-a întâmplat nimic.

Până când autorităţile vor găsi o soluţie pentru această bucată de pământ, terenul zace plin de gunoaie şi şobolani. Primăria Capitalei nu a răspuns solicitării dacă ia în considerare acest proiect sau nu.

 

Record absolut pentru Constantin Brancusi:

Record absolut pentru Constantin Brancusi: "Muza Adormita", adjudecata contra sumei de 57,3 milioane de dolari

ie festival

99 de proiecte pentru Centenar. Oamenii vor în schimb canalizare și străzi asfaltate

Cel mai bun album din underground metal în 2018, lansat după 7 ani de muncă de un singur om: The Bipolar Disorder Project

Ziua Cărții. Evenimente organizate de librării, în țara în care 1 din 5 români n-a citit niciodată o operă

O capodoperă a artei moderne a stat 30 de ani în podul unei case, după ce a fost furată

Statuie a lui Eminescu, în curtea unui bloc din Craiova. Cum a ajuns acolo

Operă a lui Constantin Brâncuşi, scoasă la licitaţie pentru o sumă uriaşă

portret pictat de Hitler

Portretul unei iubite a lui Hitler, pictat chiar de el, scos la licitaţie

România vrea să creeze o uriaşă Bibliotecă Digitală. De ce Biblioteca Naţională nu se implică

Cladirile istorice din Capitală în care proprietarii au investit sute de mii de euro

Palatul Baroc din Oradea va fi reabilitat cu bani de la guvernul ungar

Primii bani cheltuiți pentru Centenar. Ministru: ”Uitați cât de frumos sună”

Tehnologia se îmbină cu arta la un spectacol dedicat frescelor din Capela Sixtină