Proiecții despre ”Noua Realitate”, la Festivalul de Film Central European din Timișoara. Ce pot vedea spectatorii
Festivalul de Film Central European cheamă publicul cinefil din Timișoara la cinci zile de proiecții construite în jurul temei „Noua Realitate”.
Festivalul din oraşul de pe Bega se află la cea de-a cincea ediție și se desfăşoară în mai multe spații, cum ar fi Piaţa Unirii, Aula Magna a Universităţii de Vest sau Grădina de Vară Capitol.
După un an de pauză la secțiunea competițională, festivalul revine anul acesta la formula originală cu șase categorii: Competiţie, Panoramă, Filme studenţeşti, Filme documentare, Filme pentru copii și Focus pe Norvegia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Răzvan Popescu, scenarist și membru CNA: "În acest an sunt 20 de filme în competiție, din cinci țări, din acest spațiu, la care se adaugă o secțiune separată, panorama, și mai participă în afara concursului patru filme din Spania, Italia. Chiar și din România sunt patru proiecții și acolo de interes de public, aș spune."
Festivalul a debutat miercuri cu un cineconcert în Piața Unirii – filmul românesc Manasse din 1925, pe muzica Mădălinei Pavel. Filmul prezintă o tânără evreică din Capitală, care se îndrăgostește de un creștin, dar părinții acesteia doresc să o mărite cu un coreligionar de-al lor.
Proiecțiile din acest an vor fi completate de alte evenimente, precum lansări de carte sau workshop-uri de film pentru adolescenți și ateliere de educație cinematografică.
Tânără: ”Îmi place foarte mult să merg la festivaluri, în general, pentru că sunt filme deosebite, care nu prea ajung să fie văzute în alt context și de fiecare dată mă bucur când e un festival de genul ăsta.”
Sanda Vișan, director festival de film: "Avem din nou secțiunea de competiție, filme de ficțiune, de concurs și panoramă, secţiune de documentare, secțiune de filme studențești, care vor fi jurizate și la care câștigătorul va primi premiul Radu Gabra. Avem și o secțiune pentru puști. Liceenii au fost instigați, îndemnați să facă filme despre pandemie, filmate cu telefonul mobil."
Intrarea la festival este gratuită, iar rezervările se fac pe site-urile de specialitate. Masca este obligatorie pe toată durata proiecțiilor.