O profesoară a descoperit secretul pentru a-i face pe elevi să citească din plăcere
Pasiune și implicare într-o zonă sensibilă pentru adolescenți: cea a lecturii. O profesoară de liceu din Focșani a reușit să le stârnească elevilor dragostea pentru cărți într-un mod inedit.
În locul plictisitoarelor rezumate cerute la orele de română, tinerii realizează scurte producții video, bazate pe acțiunea romanelor pe care le citesc. Ideea s-a răspândit rapid, la fel și cărțile împrumutate de la bibliotecă.
După ce elevii din clasele a XI-a şi a XII-a au citit un roman psihologic şi unul science-fiction, apoi şi-au transpus personajele în filme de scurt metraj, realizate chiar de ei, atmosfera de la clasă s-a schimbat.
În locul clasicelor rezumate şi caracterizări, făcute de multe ori că o obligaţie plictisitoare, tinerii s-au implicat cu multă pasiune, iar curentul se numeşte "boovie"- de la "book" şi "movie": carte şi film în limba engleză.
Carmen Ion, profesoară de limba română: "Obosisem să îi pun pe elevi să facă mereu rezumate şi caracterizări tradiţionale. Am început acest concurs mai întâi într-o clasă cu romanele şi nuvelele din programa şcolară. Încetul cu încetul au descoperit bucuria de a citi, bucuria de a împărtăşi cu ceilalţi ceea ce au citit."
La Colegiul Naţional "Unirea" din Focşani, tinerii au avut de realizat un trailer după un roman science-fiction. Au ales cu grijă locul, au repetat de mai multe ori fiecare scenă şi au tras duble până când totul a ieşit perfect. Elevii au devenit actori, scenarişti, regizori şi cameramani.
Roxana Rogoz elevă: "Fiecare membru al echipei trebuie să-şi asume nişte responsabilităţi. Este o muncă în echipa şi ne implicăm cu toţii în egală măsură."
Radu Bădilaș, elev: "Eu sunt regizorul echipei. Mă ocup şi de partea de montaj, de partea de sunet şi de micile detalii care au loc în film."
Pe de altă parte, un parc de lângă Focşani a devenit scena unui trailer bazat pe un roman psihologic.
Alexandra Drilea, elevă: "Astăzi am venit să fimam câteva cadre pentru cartea pe care am ales-o. Este despre o fată, Samantha, este o persoană relativ normală, foarte inteligentă, dar viaţa ei se schimbă în momentul în care este diagnosticată cu un fel de demență."
Eduard Crucianu, elev: "Ne distrăm, în acelaşi timp, ne împinge să citim nişte cărţi foarte interesante."
Chiar dacă elevii lucrează multe ore la realizarea acestor filme, sunt încântaţi de idee şi aşteaptă cu nerăbdare următoarea provocare. Ultimele filme le-au făcut anul trecut, iar peste o lună vor ieşi cele noi.
Festivalul de boovie are loc la jumătatea acestei luni în Focşani, iar câştigătorii locului I vor fi invitaţi la TIFF 2018.