Numele lui Allah inscripționat pe veșmintele funerare ale vikingilor
Ceea ce s-a crezut anterior că ar putea fi elemente tipice din perioada vikingilor, confecționate din argint, în cele din urmă s-au dovedit a fi caractere geometrice de tip kufic.
O cercetătoare de la Universitatea Uppsala susține că studiile efectuate au condus la o nouă descoperire, unde numele Allah și Ali sunt inscripționate pe țesături, notează Uppsala University.
Caracterele arabe apar inscripționate pe benzile de mătase, țesute pe diferite costumele funerare, care datează din perioada vikingilor
"Un detaliu extraordinar este cuvântul Allah, care este ilustrat în oglindă", a declarat Annika Larsson, cercetător în arheologie textilă în cadrul Departamentul de Arheologie și Istorie Antică de la Universitatea Uppsala.
"Este un gând fascinant conform căruia fâșiile de material, la fel ca și costumele, au fost realizate la vest de zonele locuite de musulmani. Probabil că obiceiurile de înmormântare ale vikingilor au fost influențate de Islam și de ideea unei vieți veșnice după moarte, pe care s-o petreacă în Paradis”, completează cercetătoarea.
În timpul lucrărilor de restaurare a modelelor textile pentru a fi prezentate expoziția Viking Couture de la Enköping Museum, Enköping, Suedia, cercetătorii au descoperit că benzile țesute conțineau scrieri vechi arabe, folosindu-se de scrierea kufic, unde apar numele lui Allah, cât și a lui Ali.
Caracterele kufic au fost descoperite în epoca vikingă în mozaicurile de pe monumente funerare și mausolee, în principal în Asia Centrală.
"În Coran este scris că locuitorii paradisului vor purta haine de mătase, ceea ce, alături de inscripțiile de pe fâșii, ar putea explica prezența pe scară largă a mătăsii în mormintele din epoca vikingă. Inscripțiile apăreau în egală măsură în mormintele bărbaților cât și a femeilor", adaugă arheoloaga.
#Viking Age script deciphered – mentions ‘Allah’ and ‘Ali’ https://t.co/zdkDy0BeRL pic.twitter.com/7wpUoWstR7
— Uppsala University (@UU_University) October 3, 2017
Într-un subproiect integrat, se efectuează analize ADN asupra rămășițelor umane din morminte relevante, în colaborare cu profesorul Marie Allen și echipa de cercetare a acesteia din cadrul Departamentului de Imunologie, Genetică și Patologie de la Universitatea Uppsala. Se dorește ca metodele sensibile de analiză a ADN-ului vor contribui la furnizarea unor răspunsuri relevante la întrebările privind rudenia și originea geografică a acestora.
Sursa: Uppsala Universitet, Pro TV
Etichete: morminte, arheologie, vikingi, allah,
Dată publicare:
13-10-2017 07:36