Motivele tradiționale, noile surse de inspirație pentru artiștii români
Motivele tradiţionale de pe carpetele bunicilor sunt din nou la modă.
Designeri din diferite domenii le folosesc în lucrări contemporane şi au mare succes.
Trandafirii maramureşeni şi formele geometrice din zona Moldovei se regăsesc pe scaune, fotolii şi chiar canapele din tablă, înfrumuseţate cu fir de lână.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Cine s-ar fi gândit că modelele regăsite pe țoalele de lână ar putea fi reinterpretate din cristale Swaroski? Ei bine, i-a trecut prin minte creatoarei Lana Dumitru. Lana şi arhitectul Vlad Tenu au creat o rochie care cântăreşte 8 kilograme.
Lana Dumitru, designer: Reinterpretează un motiv de pe un covor tradiţional românesc prin diferite tehnici virtuale: 3d, digitale. E un manifest artistic, militează pentru menţinerea tradiţiilor pe un drum viitor al globalizării.
Modelele au ajuns şi pe mobilier dar le-a împrumutat şi unui cunoscut producător de haine sport. Creaţiile Lanei au ajuns în New York Times ori Time Out Londra.
Tot inspirate din modelele vechi sunt şi piese de mobilier, din tablă ţesută.
Artist: Având o tablă acasă, m-am jucat cu ea şi am văzut că iese ceva frumos şi m-am gândit că ar putea avea mai mult. Am făcut o canapea.
Piesele sunt numai bune pentru cei care vor în casa sau pe terasă canapele sau mese cu motive din diferite zone ale ţării. Unele sunt acoperite cu ţesături autentice.
Designerii folosesc, de cele mai multe ori, metode digitale. Dar totul a pornit de la războiul manual de ţesut. Artizanii din zona Bran-Moeciu sunt încurajaţi să arate tot ce ştiu şi tinerei generaţii.
Nu e atât de greu să ţeşi la război, dar ai nevoie de răbdare. O traistră se poate face într-o singură zi, dar există covoare la care doamnele lucrează o jumătate de an, chiar şi un an.
Artist: Am reuşit să construim această intersecţie între meşteşug, tradiţie şi privire personală, care face ca obiectul tradiţional să capete şi alte funcţii, alte senduri.
Cei care vor să vadă aceste obiecte ale artiştilor contemporani, pot vizită expoziţia dedicată lor de la Muzeul Ţăranului Român până în dată de 22 octombrie.
Sursa: Pro TV
Etichete: artisti, expozitie, model, manifestatii, covoare,
Dată publicare:
06-10-2017 19:15