Festival de artă stradală la Sibiu. Peste 30 de artiști vor să transforme zidurile din oraș
La Sibiu se desfășoară cel mai important festival de artă stradală din România, ajuns la a 4-a ediție. Peste 30 de artiști români și străini vor să transforme zidurile din oraș, în picturi de mari dimensiuni.
Lucrările vor completă galeria urbană, iar turiștii sunt invitați să facă un tur.
Artiștii spun că arta adusă în stradă schimbă mentalitățile. Paula a venit din Timișoara și propune un proiect îndrăzneț: lupta pentru conservarea naturii. Reprezentarea ei: ultimului rinocer alb.
Paula Duță, artist: "Muralul nostru îl reprezintă pe Sudan, a fost ultimul mascul de rinocer alb nordic. E momentul să conștientizăm dacă nu e un pic prea târziu, rolul nostru pe care îl avem în mediul înconjurător, asupra extincției animalelor. E un semnal de alarmă."
Robert Obert, artist: "Noi nu avem cea mai mare cultură de stret-art murală și a fost asociată cu vandalismul, dar dacă se întâmplă din ce în ce mai des chestii de genul asta, oamenii își dau seama că e o formă de artă, foarte importantă, militantă și care spune multe chestii."
Localnic: "E frumos, aduce culoare orașului, școlile au altă față, cred că și elevilor le place mult mai mult. Cel puțîn, mie una mi-ar plăcea toate autobuzele să fie așa."
Kiril este din Moscova. Acasă, în Rusia, grafitti-ul a devenit un fenomen de masă.
Kiril Stefanov, artist: "Picturile murale au devenit mainstream. Și grafitti-ul a fost cumva acaparat de capitalism și firmele mari, iar acum în Moscova multe agenții de publicitate lucrează cu artiști care fac picturi murale și e nouă unealtă de publicitate folosită."
Tot în cadrul acestui festival vor avea loc dezbateri legate de artă stradală, sesiuni de pictură, proiecții de film și concerte în aer liber.