Cuminţenia Pământului va fi reevaluată. Nouă înțelegere între autorități și moștenitori
Cuminţenia Pământului va fi reevaluată. Ministerul Culturii şi moştenitorii sculpturii lui Constantin Brâncuşi au ajuns la o nouă înţelegere.
Autorităţile speră ca noul preţ să nu sară de 5 milioane de euro ca să poată cumpăra lucrarea.
De cealaltă parte, proprietarii se aşteaptă ca în urma evaluării preţul să crească la peste 16 milioane de euro. Până se clarifică destinul Cuminţeniei, iubitorii de artă o pot vedea, în sfârşit expusă la Muzeul Naţional de Artă, alături de alte 13 lucrări semnate de Brâncuşi.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
"Cuminţenia Pământului" a fost ţinută până acum într-un depozit întunecat, pentru că sala dedicată expoziţiei lui Brâncuşi nu a fost gata în luna mai, termenul dat iniţial.
După ce a fost ţinută într-un depozit aproape un an, "Cuminţenia Pământului" a fost în sfârşit expusă. Lucrarea lui Constantin Brâncuşi are un viitor incert, dar cei care vor să o admire o pot găsi la Muzeul Naţional de Artă, cel puţin până în luna februarie.
Încă trei luni mai este valabil contractul de comodat, după care Ministerul culturii va trebui să renegocieze cu familia moştenitoare ca să o mai poată ţine.
Ministrul Culturii: "E acolo, e foarte frumoasă, ce să vă mai spun despre ea? Nu fug de răspundere. "
Și totuşi, nimeni nu ştie ce se va întâmpla cu opera de artă.
Ministrul Culturii: "Îmi doresc o cale de a negocia cu proprietarii, în aşa fel încât să recuparam din imaginea pierdută şi a Ministerului şi a actului de subscripţie publică şi să avem în patrimoniul nostru scultptura. Înţelegerea noastră cu proprietarii a fost să numim fiecare câte un evaluator, să se facă evaluări independente. Dacă suma este în jurul sumei pe care statul şi-o permite, să ne exercităm dreptul de preempţiune. Nu e vorba de lăsat din preţ, va trebui ca un arbitru independent să îşi spună părerea despre preţ.”
Termenul de returnare a banilor donaţi de români pentru "Cuminţenia Pământului" în campania "Brâncuşi e al meu", peste un milion de euro, a fost prelungit cu încă un an.
Sursa: Pro TV
Etichete: constantin brancusi, ministerul culturii, cumintenia pamantului,
Dată publicare:
06-12-2017 18:43