Cifrele imense ale Catedralei Mântuirii Neamului. 120 de metri înălţime, 600 de ferestre, 100.000 mc de beton
Catedrala Mântuirii Neamului are aproape 60 de metri şi este doar la jumătate din înălţimea finală. Turla principală, numită ''Pantocrator'', va măsură 120 de metri.
Şase sute de oameni lucrează în 3 schimburi pentru a finaliza lăcaşul de cult până în dată de 30 noiembrie 2018, când va fi sfinţit. Cel mai probabil catedrala va fi pardosită cu piatră iar pereţii din interior vor acoperiţi cu mozaic. Fără finisaje construcţia va costă peste 90 de milioane de euro.
A început deja construcţia celor 6 turle care vor ajunge la 60 de metri înălţime. Acolo va fi turla clopotului cu o înălţime de 80 de metri, dar impresionantă va fi turla principala la care se lucrează şi în acest moment, cu înălţimea maximă de 120 de metri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Părintele Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, explică: “120 de metri până la baza viitoarei cruci care va fi pusă pe turla Pantocrator , turla principala. Pantocrator înseamnă în limba greacă atotputernic, acolo va fi punctul cel mai înalt , dar vor există puncte intermediare unde pelerinii vor urca pentru panoramă, vor fi două astfel de puncte''.
Tot ce ţine de construcţia Catedralei Neamului este la scară largă. Până acum s-au folosit peste 100 de mii de metri cubi de beton, peste 40 de mii de tone de armătură şi 8 mii de metri cubi de ciment.
Conform graficului, în luna iulie a anului 2018 ar trebuie să fie finalizată structura de beton şi cărămidă catedralei până la cota 106 metri iar până la 30 septembrie 2018, montajul structurii metalice a acoperişului'.
La nivelul 0, vor încăpea 5000 de credincioşi. Suprafaţă construită este de 7.200 de metri pătraţi, dar spaţiul util va fi de 4.000 de metri pătraţi. Se vor monta 600 de ferestre iar pereţii cel mai probabil vor fi acoperiţi cu mozaic.
Cele şase clopote vor fi montate în această iarnă. Cel mai mare cântăreşte 25 de tone şi are imprimat pe el chipul Patriarhului Daniel. Până în prezent construcţia catedralei a costat peste 40 de milioane de euro. De a lungul timpului la această suma au contribuit Guvernul , dar şi primăriile. De pildă, Primăria Capitalei a donat de curând un milion de euro, asta pe lângă cele aproape 4 milioane de euro de anul trecut. În total construcţia lăcaşului de cult, dar doar la stadiul de cărămidă, fără tencuiala, va costă peste 80 de milioane de euro, sumă în care vor fi incluse geamurile şi uşile.
Dar în final întregul ansamblu va costă câteva sute de milioane de euro. ''Va fi un muzeu al creştinismului sub catedrala, un centru de congrese, o cantină socială şi un centru pentru pelerini şi un centru medical'', spune părintele Bănescu.
Catedrala Mântuirii Neamului va fi sfinţită în 30 noiembrie 2018. Va fi a două în Europa după Bazilica Sfântu Petru de la Roma.
Sursa: Pro TV
Etichete: biserica, santier, Patriarhia Română, constructii, catedrala mântuirii neamului, cost,
Dată publicare:
17-10-2017 18:37