Cea mai fotografiată librărie din lume se află în București: "Locul ăsta e la modă"
Pentru a-i atrage pe cititori, librăriile s-au transformat în adevărate "mall-uri" culturale care le oferă celor care le trec pragul, o experienţă completă: cu muzică, spaţii pentru citit şi mâncat şi evenimente de tot felul.
Chiar dacă statisticile arată că românii citesc puţin, librăriile private sunt pline. Însă, pe măsură ce aceastea se dezvoltă, cele de stat au rămas blocate în timp.
Librăriile care au spaţii special amenajate în care poţi să citeşti, să bei un ceai, să mănânci, să cumperi cadouri ori să iei parte la evenimente culturale s-au înmulţit şi au devenit afaceri de succes. Iar printre clienţi sunt şi mulţi tineri, atraşi de decorul creativ şi bineînţeles de părerile de pe reţelele de socializare.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Tânără: "De la un story pe instagram sau check-in pe Facebook. Locul ăsta e la modă. E şi un pretext să iei o carte, să bei un ceai şi să ai şi un context social."
Silvia Luican, sociolog: "Librăriile au devenit mai mult decât depozite de cărți sau zone de unde să-și cumpere cartea, ele au devenit hub-uri de lifestyle."
Sociologii spun că tinerii caută spaţii frumos decorate unde îşi pot face fotografii inedite pe care le postează pe reţelele de socializare. De pildă Cărturești Carusel este cea mai fotografiată librărie din lume.
Ana Niculescu, reprezentant Cărturești: "Am avut la etajul doi ideea de a face o galerie de artă, a fost acolo luat în primire de adolescenţi care s-au aşezat în mod natural pe jos să îşi facă temele să citească să se simtă bine. Ne-am dat seama că e important pentru ei să aibă astfel de spaţii în oraş."
Roxana Georgescu, reprezentant Humanitas: "Contează amenajarea şi atmosfera de la lumini și muzică, de la relaţia cu clienţii până la produsul pe care îl vindem şi trebuie să ştim să îl promovăm. "
Pe acelaşi concept au mizat şi proprietarii unei librarii din Timişoara.
Raluca Seleja, proprietar librărie Două Bufniţe: "Să fie un loc prietenos, în care oamenii se simt ca acasă, să fie, să savureze o cafea foarte bună, să se piardă la rafturi."
Oana Doboși Potcoavă, proproprietar librărie Două Bufniţe: "Iată, aici ne aflăm în colţul de poezie, în spate sunt doar rafturi de poezie, cred că e camera cea mai caldă. Ne-am gândit să fie şi un fel de banchetă, pat unde poţi să vii să citeşti să te relaxezi."
Pe de altă parte, Compania de Librării Bucureşti, care a deţinea cândva monopolul, pare uitată în timp. Dacă acum 19 ani erau deschise în jur de 130 de librarii de stat astăzi mai sunt doar 45.
Marieta Seba, directoare CLB: "Noi trebuie să transpunem ceea ce este modern în maniera noastră tradiţională, noi nu vrem să abandonăm rădăcinile din care ne tragem. Concret în imagine nu s-a învestit, dar se va înveşti la anul"
Din păcate, potritvit unui studiu făcut de Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală, aproape 70% la sută din populaţia României nu a citit nicio carte în 2018.