Un vin de calitate face bine si la piele!
Este parerea viticultorilor din Toscana, regiunea italiana cunoscuta intreaga lume pentru licorile sale delicioase. Astfel, cei care cred ca vinul nu merita folosit in terapii se inseala amarnic.
La ora actuala, dealuri idilice din Toscana ascund nu numai ferme viticole celebre, ci si spa-uri cautate de turisti din toata lumea. De exemplu, Antico Casale di Scansano ofera de doi ani terapii corporale pe baza de cosmetice viticole. Unul dintre programele de tratament debuteaza cu un masaj cu ulei din sambure de strugure.
Francesca Bertocci, terapeut Antico Casale di Scansano: "Baia este deseori precedata de o exfoliere coporala cu samburi zdrobiti de strugure, dar si de un masaj cu ulei de struguri".
Apoi urmeaza baia, una cu totul speciala intr-o cada japoneza. Aici, terapeutii combina apa calda cu doi litri dintr-unul dintre cele mai bune vinuri din regiunea Toscana. Este vorba despre celebrul Morellino. Clientii se relaxeaza timp de 20 de minute, iar esteticienii spun ca principiile active din vin patrund prin toti porii in organism.
Katie Williams, turist american: "Te simti ca intro cada normala. Diferenta este ca simti aroma vinului, te bucuri de gustul lui. E practic un amestec imbatator de arome si senzatii."
Esteticienii sustin ca acest rasfat absolut are un efect deosebit asupra organismului.
Francesca Bertocci, terapeut Antico Casale di Scansano: "Atunci cand iesi din cada in care s-a turnat vin rosu, te simti mult mai bine si datorita faptului ca ai o circulatie a sangelui mult mai intensa".
Expertii in vinuri sunt insa ironici la adresa imbaierii in vinuri.
Michele Detti, somelier: "Pentru aceste bai, n-ar strica un vin mai vechi. Daca tot vrei sa te relaxezi, macar fa-o intr-o apa in care s-a turnat un vin de calitate."
Conform Centrului National de medicina complementara si alternativa din Statele Unite, exista studii care atesta faptul ca semintele de struguri contin antioxidanti care pot preveni imbatranirea celulelor. Iar extractele pe baza de seminte sunt folosite si in tratarea unor afectiuni cardiace si vasculare. De asemenea, se stie ca vinul contine polifenoli, substante care scad riscul de boala cardiovasculara.
Pe de alta parte, exista studii americane conform carora unii polifenoli ar permite difuzia mai rapida in organism a radicalilor liberi, toxine care afecteaza sanatatea si frumusetea pielii.