Suplimentele de calciu ar putea creste riscul unui atac de cord

Ultima actualizare: 10-08-2012 04:02

Inca un studiu stiintific ne avertizeaza sa nu mai luam suplimente alimentare fara sfatul medicului. De data aceasta este vorba despre banalul calciu, pe care nimeni nu l-ar fi banuit de efecte nocive.

Ei bine, cercetatorii americani cred ca suplimentele cu aceasta substanta cresc riscul unui atac de cord.

Cercetatorii au insumat concluziile a 11 studii la care au luat parte aproape 11.000 de pacienti. Au remarcat ca aceia care au luat suplimente de calciu si-au sporit cu aproape o treime riscul de a suferi un atac de cord. Solutia ar fi sa renuntam deci la ele.

Dilema apare atunci cand avem nevoie de ele, pentru vindecarea altei boli. Este cazul unei femei, care sufera de osteoporoza si are si colesterolul ridicat. Ia suplimente de calciu, dar acum se teme ca solutia pentru oase ii va dauna inimii.

Ca ea sunt alte milioane de oameni.

Doctor Suzanne Steinbaum: "E important sa avem in vedere acest studiu si sa ne modificam practicile. Preventia trebuie sa fie adaptata fiecarui pacient. Nu trebuie sa recomandam suplimente tuturor pacientilor".

Studiul mentionat nu a analizat totusi influenta calciului luat in combinatie cu vitamina D, care il fixeaza in oase. Pe de alta parte, daca in privinta suplimentelor exista temeri, calciul din alimente chiar scade riscul de atac de cord.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO