Nu neglijati orele de somn!
Indiferent de solicitarile de la job sau de cele familiale, nu neglijati orele de somn! Incercati sa dormiti fara episoade de veghe pentru ca studii recente arata ca insomniile ne afecteaza serios creierul.
Recent, un grup de specialisti americani a tras un nou semnal in privinta riscurilor insomniei prelugite. Pe parcursul unui studiu, ei au injectat unor cobai oxitocina, o substanta care le-a prelungit mult starea de veghe. Apoi, cercetatorii au analizat efectele dezastruoase ale lipsei de somn asupra sanatatii.
O viata agitata si dezordonata conduce inevitabil la insomnie, alaturi de alte situatii prin care trec multe persoane.
In plus, noptile pierdute se recupereaza greu, iar impactul asupra starii organismului este devastator. Persoanele respective sufera de depresie cronica, de fenomene psihotice uneori, tulburari de comportament in relatia zilnica, crize de furie, dificultati de adaptare sociala..
Culcatul la ore tarzii si turele de noapte scad si capacitatea naturala de aparare a organismului. Dincolo de starea de somnolenta cotidiana, si bolile se instaleaza mult mai usor.
O situatie alarmanta pentru medici si pacienti este administrarea incorecta a pilulelor care induc somnul. Pentru o persoana adulta, 7-8 ore de somn pe noapte ar trebui sa fie suficiente. In acest interval, doar 20 de minute sunt de fapt de somn profund in care creierul se odihneste cu adevarat.
Se spune ca pentru un adolescent o noapte pierduta se poate recupera in alte 3 dormite suficient. Iar in cazul unui adult, o noapte nedormita se recupereaza in alte 10.