Femeile stresate prezinta un risc cardiovascular cu 40% mai mare

Dată publicare: 16-11-2010 00:00
Dată actualizare: 01-05-2012 03:41


stres

Femeile cu profesii stresante prezinta un risc cu 40% mai mare de a suferi un atac de cord, un atac cerebral sau de a fi operate pentru deblocarea unei artere obturate, comparativ cu cele ale caror profesii genereaza mai putin stres.

Acest studiu a fost realizat de cercetatorii americani de la Brigham and Women's Hospital din Boston si de la Universitatea Harvard si a fost finantat de National Institutes of Health (NIH). Cercetatorii au analizat maniera in care stresul de la locul de munca a afectat 17.415 femei, aflate intr-o buna stare de sanatate, care au fost monitorizate timp de peste 10 ani.

Potrivit studiului, activitatile foarte stresante si putin satisfacatoare cresc riscul de atac de cord cu 88% si cu 43% riscul de a suferi un pontaj coronarian sau o alta interventie ce vizeaza deblocarea unei artere. In plus, sentimentul de nesiguranta in ceea ce priveste pastrarea locului de munca a fost asociat cu intensificarea factorilor de risc cardiovascular, precum hipertensiunea, concentratia mare de colesterol si obezitatea, au subliniat autorii acestui studiu, ale carui concluzii au fost prezentate in cadrul conferintei anuale organizate de American Heart Association weekendul trecut la Chicago.

Studiul nu a evidentiat insa o legatura directa intre teama pierderii locului de munca si riscul crescut de atac de cord, atac cerebral si deces.

Sursa: Pro TV

Tags: stres,


VIDEO PROTVPLUS.RO