Evitarea soarelui duce la scaderea nivelului de vitamina D din corp
Avertismentele date de autoritati in legatura cu protectia razelor prea puternice ale soarelui poate avea si efecte secundare nedorite: oamenii nu se mai expun deloc la soare, ceea ce duce la scaderea nivelului de vitamina D din corp.
Vitamina D este produsa de corp in urma expunerii la soare si este foarte folositoare in combaterea bolilor oaselor, cum ar fi osteoporoza, sau impotriva astmului, diabetului sau a bolii Parkinson.
Cei care au luat prea in serios avertismentele autoritatilor cu privire la pericolul razelor solare au descoperit ca nivelul acestei vitamine esentiale a inceput sa scada in corp, dupa cum arata un studiu de specialitate.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Dr. Veronique Bataille, care a coordonat studiul, afirma: “Oamenilor li s-a spus de atat de multe ori de pericolele expunerii la razele ultraviolete, incat acum multi dintre ei evita cu orice pret lumina solara, luand masuri extreme precum utilizarea pe parcursul intregului an a cremelor hidratante cu factor de protectie solara 15. Nu negam riscurile expunerii la soare, dar oamenii au nevoie de lumina solara pentru a ramane sanatosi”.
Studiul efectuat de echipa lui Bataille a aratat ca, in special, oamenii cu pielea foarte deschisa la culoare prezinta un nivel scazut de vitamina D, in ciuda predispozitiei genetice care ar sugera contrariul. Cercetatorii au descoperit ca tocmai din cauza sensibilitatii lor sporite, acestia s-au protejat excesiv de razele solare, motiv pentru care organismul lor a produs mai putina vitamina D decat in cazul persoanelor cu pielea mai inchisa la culoare.
Rezultatele acestui studiu completeaza o cercetare anterioara condusa de Bataille, in urma careia aceeasi echipa a aratat ca lumina solara nu este singura cauza posibila a melanoamelor, cea mai grava forma de cancer de piele. In schimb, au concluzionat ca un factor de risc mai relevant este dat de numarul de alunite de pe pielea subiectului.
Conform lui Bataille, recomandarile oficiale privind expunerea la ultraviolete trebuie revizuite: “Exista pericolul ca oamenii sa primeasca mesajul sa evite total soarele. Recomandarile institutiilor de sanatate publica ar trebui adaptate, in functie de tipul de piele si de nivelul radiatiilor solare din zona“.