Dulciurile concentrate dau dependenta!
Avertismentul a fost lansat de medicii americani si britanici care trateaza milioane de pacienti obezi. Si nu zaharul este vinovatul.
Aditivii alimentari sunt cei care declanseaza la persoanele amatoare de bomboane si prajituri dorinta de a consuma cantitati uriase din aceste produse.
O prajitura cu ciocolata sau cu fructe, perfect glazurata si cu un gust senzational. Iata o delicatesa in fata careia multe persoane nu rezista. Este vorba insa de un dulce concentrat care declanseaza pofta pentru un desert suplimentar, cu riscurile de rigoare.
Consecinte grave asupra starii de sanatate are si consumul de deserturi light, cu putin zahar, dar cu multi aditivi care indulcesc.
Endulcolantii, desi nu au calorii, ingrasa datorita unui stres metabolic care te face sa vrei mai mult ca sa compensezi lipsa de calorii care e asteptata. Dupa ce creierul primeste senzatia de dulce, el vrea calorii si nu le primeste.
Indulcitorii de acest tip se gasesc in sucurile cu 0 % zahar si in prajiturile light. Printre aditivii care dau gust dulce se numara aspartamul sau E 951 si glutamatul monosodic sau E 621. Acestia nu se gasesc doar in prajiturile ambalate, ci si in compozitia sosurilor si mezelurilor. Din acest motiv, nu numai dulciurile concentrate pot da dependenta. Din pacate, abuzul de astfel de produse are si alte efecte pe langa acumularea kilogramelor nedorite.
Atentie maxima in cazul consumului de glucide la copii! Specialistii in nutritie spun ca micutii nu trebuie sa aiba acces la dulciuri concentrate pana la varsta de trei ani. Aceasta deoarece organismul tanara nu le metabolizeaza. Iar dupa aceasta varsta, copiii trebuie sa manance pe cat posibil doar deserturi preparate in casa. In felul acesta, sunt feriti de aditivii care abunda in cele mai gustoase prajituri de pe piata.