Descoperita tardiv, endometrioza poate duce la sterilitate!
90% dintre femei se confrunta lunar cu durerile menstruale. Acestea nu reprezinta o problema daca sunt de intensitate medie. Daca devin acute vizita la ginecolog este urgenta.
Durerea de la inceputul menstruatiei reprezinta un disconfort considerat normal de catre medicii ginecologi. Exista insa situatii cand simptomele naplacute trebuie semnalate ginecologului.
In aceste cazuri, medicii pot suspecta prezenta endometriozei, boala care afecteaza 3 femei din 10 si care perturba functionarea normala a membranei interne a uterului. O ecografie abdominala reprezinta primul pas in stabilirea unui diagnostic precis.
Daca aceasta afectiune este confirmata, tratamentele sunt hormonale sau chirurgicale. Endometrioza apare in special la femeile fertile, iar neglijarea terapiei poate declansa sterilitatea.
Din fericire, daca sarcina a aparut, endometrioza nu duce la avort spontan sau nastere prematura si nici nu da malformatii. Din pacate, insa, boala a carei cauza nu se cunoaste, nu e perfect vindecabila.
"Endometrioza nu se malignizeaza, deci nu se ajunge la cancer, dar poate sa duca la dureri puternice, atroce, dupa fiecare menstruatie in zone greu abordabile cum ar fi intre rect si vagin. Doamnele care au aceasta localizare nu pot beneficia de o chirurgie locala pentru ca nu le putem opera in aceasta zona", spune Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog.
Durerile pot fi diminutate prin medicatie hormonala, care se ia intre sase luni si doi ani. Pe termen lung insa, medicamentele pentru endometrioza au ca reactie secundara osteporoza, menopauza precoce sau aparitia insomniilor.