Apneea in somn provoaca daune cerebrale si reduce din materia cenusie
Tratati cu seriozitate sforaitul insotit de intreruperi ale respiratiei. Medicii australieni au descoperit ca apneea in somn provoaca daune cerebrale. Mai mult, materia cenusie se reduce ca volum.
Aceasta pe langa riscul de infarct pe care il implica respiratia cu probleme. Ultimele studii arata ca sindromul de apnee in somn apare la 9% dintre femei si la 24% dintre barbati. Iar o parte dintre aceste persoane prezinta si simptome de somnolenta.
Motivul? Somnul este fragmentat, nu se odihnesc bine, dimineata se simt obosite, iar capacitatea de concentrare si atentia scad foarte mult. Asadar, nu trebuie sa neglijati aceasta afectiune.
Cercetatorii de la Institutul de Cercetare a Respiratiei si a Somnului din Melbourne au descoperit ca apneea reduce materia cenusie. Doua arii cerebrale sunt afectate in mod special: cea in care sunt memorate experientele si cea responsabila de coordonarea miscarilor. Pentru a preveni aceste neajunsuri, exista solutii.
Ce solutii exista?
Pentru inceput, medicii trebuie sa puna un diagnostic precis. Aceasta se poate face in primul rand cu ajutorul unui poligraf care inregistreaza lipsa fluxului la nas si la gura. Insa exista si o metoda mai complexa: polisomnograful.
In cadrul laboratorului de somnologie de la Institutul "Marius Nasta" pacientul este internat pentru o noapte, timp in care este conectat la aparate si monitorizat permanent.
Cu ajutorul rezultatelor medicii stabilesc metoda de tratament. Pentru un sindrom de apnee usor chiar si scaderea in greutate cu 10% poate insemna imbunatatirea calitatii somnului.
In alte situatii, vindecarea problemelor din sfera ORL precum deviatia de sept, imbunatateste calitatea somnului.